Annons
Nyheter

Alectas vd får sparken efter jätteförlust

Alectas vd Magnus Billing får sparken med omedelbar verkan efter skandalaffärerna i USA.
Totalt har Alecta förlorat 19,6 miljarder genom investeringar i tre krisande amerikanska banker.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2023
Alectas vd Magnus Billing får sparken. Arkivbild.
Alectas vd Magnus Billing får sparken. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter förlusterna i affärerna med den havererade banken Silicon Valley – och ytterligare två krisdrabbade banker i USA – meddelar Alecta i ett pressmeddelande att vd:n nu lämnar sitt jobb med omedelbar verkan.

Vice vd Katarina Thorslund tar över som tillförordnad vd.

Annons

Det har gått undan i besluten. För en vecka sedan sade Billing i en intervju med TT att styrelsen hade fullt förtroende för honom.

– Jag har funderat mycket på mitt eget ansvar, naturligtvis, eftersom jag har det yttersta ansvaret. Jag har haft diskussioner med min styrelse och de har uttryckt sitt fulla förtroende för mig.

– Jag tänker så här: Är det någon gång jag ska ta mitt ansvar är det väl när vi står inför de här utmaningarna för förtroendet. Det kommer jag att fortsätta göra så länge styrelsen har förtroende för mig, sade han som svar på om han hade funderat på att lämna sitt uppdrag.

"Förtroendet allvarligt skadat"

Men nu har alltså styrelsen ändrat sig. Enligt denna är förtroendet för bolaget skadat.

"Förlusterna har allvarligt skadat förtroendet för Alectas kapitalförvaltning. Det beslut om åtgärder för att förstärka kapitalförvaltningen som vd tagit, och som kommunicerades i förra veckan, har styrelsens fulla stöd", skriver Alecta i ett pressmeddelande.

Innan Billing fick sparken petades även Alectas aktieförvaltningschef.

Ingrid Bonde kommer att fortsätta som styrelseordförande, i alla fall tillfälligt, enligt Alecta.

"Ingrid Bonde har, efter att uppmanats av styrelsen och med förankring hos överstyrelsens ledamöter, accepterat att fortsätta stödja bolagets arbete genom att tills vidare fungera som arbetande styrelseordförande", skriver Alecta.

Kollaps blev startskottet

Startskottet för Alectas kris var när Silicon Valley Bank (SVB) kollapsade i början av mars. Bankens problem grundade sig i att stora investeringar hade gjorts i statsobligationer. När den amerikanska centralbanken Fed i omgångar höjde styrräntan sjönk dessa kraftigt i pris.

I början av mars meddelade SVB att banken hade tvingats sälja obligationerna till förlust och att man behövde motsvarande 20 miljarder kronor i nytt kapital för att klara av balansräkningen. Oroliga kunder rusade till banken och tog ut motsvarande 420 miljarder kronor. Aktien rasade över 60 procent innan den till slut handelsstoppades.

Annons

Börsraset spred sig sedan vidare till andra delar av banksektorn i USA.

Förlust på 19,6 miljarder

Ett par veckor senare stod den New York-baserade Signature Bank näst på tur. Banken gick också omkull i en så kallad bankrusning och stängdes av amerikanska myndigheter.

Orosvågen har även drabbat First Republic Bank, vars aktie rasade stort under orosvågen. Alecta sålde hela sitt innehav i banken med en förlust på 7,5 miljarder kronor.

Totalt har Alecta förlorat 19,6 miljarder genom sina investeringar i de tre krisande bankerna.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift angående Magnus Billings fallskärm.

Fakta: 18 månadslöner i fallskärm

När Alectas vd Magnus Billing petas från sin post får han ett avgångsvederlag, enligt kontraktet med bolaget.

Han har dels en uppsägningstid på sex månader, dels ett avgångsvederlag på tolv månader, totalt alltså 18 månadslöner, enligt årsredovisningen.

Under 2022 låg hans årslön på 6,7 miljoner kronor, vilket omräknat i ett samlat avgångsvederlag på 18 månader gör cirka 10 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons