Annons
Nyheter

Älgar vill ha balanserad kost

Vide – om älgen själv får välja. Älgar väljer sin mat med omsorg, visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Djur • Publicerad 9 maj 2023
Älgar äter helst en balanserad kost. Arkivbild.
Älgar äter helst en balanserad kost. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/ TT

En balanserad kost är viktig för människans välmående, och älgar tycks leva efter samma devis. Helst av allt verkar skogens konung vilja äta videväxter som har en balans mellan protein och kolhydrater. Men i bland finns inte favoritmaten i skafferiet, och då blir det till att koka soppa på en spik.

För älgen verkar det betyda en kombination av tall och bärris, som lingon och blåbär.

Annons

"Kombinationen tall och bärris är en bättre balanserad kost för älgen än att bara äta tall eller bärris. Men finns det tillgång till videväxter så väljer älgen antagligen hellre dessa", säger Robert Spitzer, postdoktor vid SLU i ett pressmeddelande.

Studien visade också att om det är ont om mat, är älgen inte så kräsen. Den äter det som finns.

Undersökningen gjordes genom analys av älgspillning från Södermanland i söder till Norrbotten i norr samt genom att analysera näringsinnehållet i växterna som älgarna ätit av.

Matpreferenserna tycks vara desamma även för älgar i fångenskap. I en tidigare studie på älgar i en skånsk djurpark valde även dessa djur att helst äta vide.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons