Annons
Nyheter

Algeriets president Bouteflika avgår

Abdelaziz Bouteflika avgår som president redan nu, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå.
Varken demonstranter eller den mäktiga militären var tillfreds med måndagens besked om att Bouteflika skulle avgå inom de närmaste veckorna.
Algeriet (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 3 april 2019
Abdelaziz Bouteflika, här vid ett av sina senaste offentliga framträdanden, i maj 2017. Arkivbild.
Abdelaziz Bouteflika, här vid ett av sina senaste offentliga framträdanden, i maj 2017. Arkivbild.Foto: Sidali Djarboub/AP/TT

Efter nästan exakt 20 år vid makten kliver Abdelaziz Bouteflika ned från presidentposten. Han har lämnat ett formellt avgångsbesked till det algeriska konstitutionsrådet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån APS.

Bouteflika meddelade redan på måndagen att han skulle avgå någon gång innan hans mandatperiod tar slut den 28 april och hänvisade då till att han behövde "säkerställa statens institutioner".

Annons

På tisdagen fortsatte protesterna och armén krävde omedelbara åtgärder för att peta presidenten. Nu tidigarelägger 82-åringen alltså sin avgång.

"Detta beslut, som jag fattar med min själ och samvete, är tänkt att bidra till att lugna mina landsmäns hjärtan och sinnen, för att de ska kunna föra Algeriet mot en bättre framtid som de med rätta strävar efter", lyder det skriftliga beskedet.

Tvivlade på äktheten

Bouteflika själv lyser fortsatt med sin fysiska frånvaro.

Arméns mäktige stabschef Ahmad Gaid Salah meddelade tidigare på tisdagen att han inte anser det ursprungliga avgångsbeskedet vara legitimt, då han menar att det förts fram av någon annan som inte har behörighet att göra det.

I helgen tog arméledaren initiativ till en konstitutionell process för att avsätta Bouteflika med hänvisning till dennes sviktande hälsa. Under tisdagen har han försökt skynda på detta arbete och försökt få den att starta direkt, vilket den privatägda algeriska tv-kanalen Ennahar rapporterat.

Ahmad Gaid Salah, som sakta men säkert skiftat position när protesterna i algeriska städer växt i styrka, sade att han står på folkets sida och att det inte fanns någon tid att förlora.

"Förändrar ingenting"

Protesterna började i mitten av februari, då det meddelades att president Bouteflika skulle ställa upp för en femte mandatperiod i vårens val. Efter några veckor drogs kandidaturen tillbaka, men samtidigt sköts valet upp på obestämd framtid, vilket bara förstärkte protesterna.

Bouteflikas första avgångsbesked mottogs med skepsis av demonstranter. På tisdagen marscherade hundratals studenter genom huvudstaden Alger igen, med krav om mer långtgående reformer där även den mäktiga militären tappar inflytande. Protestledare sade att det är viktigt att inte erkänna övergångsregeringen.

Bland annat sjöng de "Vi vill inte ha Bouteflika eller Said". Said Bouteflika är den 82-årige presidentens yngre bror, som enligt kritiker är en av maktspelarna bakom kulisserna.

Efter det senare avgångsbeskedet på tisdagskvällen rullade tutande bilar i konvojer längs Algers gator, många med grönvita flaggor vajande ur fönstren.

Knappt synts till

Annons

Abdelaziz Bouteflika har bara framträtt offentligt vid ett fåtal tillfällen sedan han drabbades av ett slaganfall för fem år sedan, och då i rullstol. Frågetecken har satts för hans hälsa – och för huruvida det verkligen är han som styr landet i dagsläget.

I helgen skapades en övergångsregering, enligt officiella uppgifter på Bouteflikas initiativ. Den har inte mötts av något oppositionellt erkännande. Arméns stabschef Ahmad Gaid Salah fick behålla sin post som vice försvarsminister i den nya regeringsbildningen.

Medan spekulationerna gick på högvarv om en maktkamp i det dolda kom besked om att myndigheterna drar in passen för en rad oligarker som anses stå Bouteflikas läger nära.

– Denna grupp har gjort stora pengar på illegal väg genom att dra fördelar av sin närhet till beslutsfattare, säger Ahmad Gaid Salah, enligt APS.

Protester i Alger under tisdagen.
Protester i Alger under tisdagen.Foto: Anis Belghoul/AP/TT
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons