Annons
Nyheter

Alla tamgrisar i smittade zonen ska avlivas

Alla tamgrisar i den smittade zonen i Västmanland ska avlivas för att undvika spridning av den fruktade afrikanska svinpesten till tamgrisbesättningar – "vilket skulle kunna få förödande konsekvenser" enligt Jordbruksverkets överdirektör.
Grisarnas ägare ska kompenseras ekonomiskt.
Djur • Publicerad 11 september 2023
Jan Cedervärn, överdirektör på Jordbruksverket (till vänster) och landsbygdsminister Peter Kullgren på en pressträff i Fagersta.
Jan Cedervärn, överdirektör på Jordbruksverket (till vänster) och landsbygdsminister Peter Kullgren på en pressträff i Fagersta.Foto: Pontus Lundahl/TT

Beskedet om tvångsavlivning av tamgrisbesättningarna som finns i den smittade zonen i Västmanland fattades på måndagen, enligt Jordbruksverkets överdirektör Jan Cedervärn. Sammanlagt rör det sig om ett 50-tal grisar, av dem är merparten slaktgrisar.

– Det är ett beslut som har fattats för att undvika risken för att få in smitta i en tamgrisbesättning, vilket skulle kunna få förödande konsekvenser. Vi är medvetna om att restriktionerna och detta beslut är mycket ingripande för många människor, och för vissa är det ett djupt ingripande, säger Jan Cedervärn.

Annons

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) säger på pressträffen att "det är ett nödvändigt beslut".

– Självklart är det någonting som påverkar de bönder som har grisbesättningar i det här området, och jag beklagar djupt att de behöver avliva sina djur. I sådana lägen finns det såklart regelverk kring ersättning till dem, säger Kullgren.

– I övrigt har jag fått många frågor om ersättningar, och jag håller på och tittar även i ett bredare lager vad som eventuellt är möjligt, det kommer vi att återkomma till.

Jordbruksverket skriver i ett pressmeddelande att djurägarna ska kompenseras ekonomiskt för tvångsavlivningarna och även "erbjudas stöttning på andra sätt".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons