Annons
Nyheter

Alla vuxna erbjuds vaccin första halvåret 2021

Alla vuxna över 18 år kommer att erbjudas vaccin mot covid-19 under det första halvåret 2021. Vaccinationsprogrammet inleds sannolikt omedelbart efter trettonhelgen.
Coronaviruset • Publicerad 8 december 2020
Socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation, berättar om vaccineringsprogrammet.
Socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation, berättar om vaccineringsprogrammet.Foto: Janerik Henriksson/TT

Beskeden kom från socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) på en pressträff tidigt på tisdagskvällen.

Lena Hallengren öppnade med att beskriva vintern som en lång uppförsbacke:

Annons

– Men det finns en ljusning, det finns en vår.

Genom avtal med EU har Sverige säkrat vaccin för hela befolkningen. Tidigare har det varit oklart när alla får möjlighet att ta vaccinet. Det har talats om efter sommaren för oprioriterade grupper.

Hög beredskap

Men överenskommelsen mellan regeringen och SKR innebär att till den sista juni ska alla över 18 år kunna erbjudas vaccin. Det gäller även unga under 18 år med särskilda skäl.

Vaccinationsprogrammet kommer att inledas så snart leveranserna når Sverige. Regionerna är beredda, enligt Marie Morell:

– Det kommer att ske direkt efter helgerna.

Skulle allt gå vägen finns till och med en chans att komma i gång redan i mellandagarna.

Alla uppmanas

De prioriterade grupperna är enligt Folkhälsomyndigheten personer över 70 år, de som tillhör någon annan riskgrupp samt personal inom vård och omsorg. Först därefter kommer resten av befolkningen i fråga.

– Det är viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig för att stoppa smittspridningen, påpekar Marie Morell.

Sverige kommer att få olika sorters vacciner i varierande volymer och med olika krav på kylförvaring. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att köpa in 21 nya kryofrysar, som klarar kraven på mycket låga temperaturer.

Privata aktörer

Överenskommelse mellan regeringen och SKR innebär att staten betalar hela vaccinationsprogrammet, cirka nio miljarder kronor, medan regionerna ska ansvara för att genomföra vaccineringen.

Annons

Det står fritt för regionerna att upphandla privata aktörer. Även företagshälsovård och kommunerna kommer att bidra till att klara av vaccineringen, enligt Marie Morell.

– Sverige ska vara redo att vaccinera så fort vaccinet kommer, säger Lena Hallengren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons