Annons
Nyheter

Allmänna arvsfonden bidragsgivning granskas

Allmänna arvsfonden delar varje år ut hundratals miljoner kronor. Nu ska Riksrevisionen granskar om pengarna fördelas effektivt och bara till verksamheter som uppfyller kraven.
Samhälle • Publicerad 5 februari 2023
Helena Lindberg är riksrevisor. Arkivbild.
Helena Lindberg är riksrevisor. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Vi kommer bland annat att titta närmare på vilka kontroller som görs av de organisationer som ansöker om pengar, och vad pengarna sedan används till", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Fonden bildades 1928 när riksdagen beslutade att ändra i arvsrätten. Arv från personer utan släktarvingar eller giltigt testamente skulle gå till allmännyttiga ändamål.

Annons

Ideella organisationer som driver verksamhet för barn, ungdomar, personer med funktionsnedsättning och personer som fyllt 65 år, kan få stöd ur fonden.

I slutet av 2021 uppgick marknadsvärdet av fondens nettokapital till cirka 13 miljarder kronor. Det året delades över 800 miljoner kronor ut i projektstöd och över 200 miljoner kronor i lokalstöd.

Fondens intäkter växer sedan länge fortare än bidrag fördelas. Det innebär att konkurrensen om pengarna är låg och att risk finns för att kvaliteten i beviljade projekt minskar, skriver Riksrevisionen.

Den påpekar också att medier under åren rapporterat om missbruk och svag kontroll av Allmänna arvsfondens bidragsgivning.

Fakta: Granskningen

Riksrevisionens granskning ska svara på om Allmänna arvsfondens pengar fördelas effektivt och på ett förtroendeingivande sätt i enlighet med uppsatta mål.

Granskningen ska bland annat fokusera på Kammarkollegiets kontroll av mottagarorganisationerna och de pengar som betalats ut.

Fondens intäkter eller dess kapitalförvaltning omfattas inte av granskningen.

En granskningsrapport är planerad till november i år.

Källa: Riksrevisionen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons