Fler barn tvingas vara med om vräkning
Redan 2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision. Inga barn skulle få uppleva att vara med om en vräkning. Statsminister Stefan Löfven (S) lyfte också frågan så sent som i december förra året i en intervju med Aftonbladet:
– Inga barn ska behöva växa upp i sådan otrygghet. Jag gick till val på en politik som ökar tillgången på billiga bostäder och där resurser avsätts för att hjälpa vuxna som är arbetslösa till jobb och egen försörjning, sade statsministern då.
Verkligheten ser fortfarande helt annorlunda ut. Kronofogdens halvårsstatistik visar hur 253 barn – nästan 10 procent fler än under samma period 2018 – fick vara med om hur båda eller någon av föräldrarna blev av med sitt hem.
– Vi har haft en nedåtgående trend under många år och nu går det uppåt igen. Kanske är det så att eftersom siffrorna har varit bra så har man nöjt sig. Viktiga faktorer är att man samverkar från myndigheters och hyresvärdars håll. Ingen kan lösa det här själv, säger Kim Jonsson som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.
Liten vräkningsökning
Antalet vräkningar har inte ökat nämnvärt – de är bara tre fler än motsvarande period förra året.
– Vräkningarna blir inte så många fler men i vissa fall är det större familjer som drabbats, säger Kim Jonsson.
I en majoritet av landets kommuner berördes inga barn. Men antalet kommuner där barnfamiljer vräkts har ökat från 62 till 68 jämfört med samma period förra året.
– Det påverkar alla. Förutom att det är ett personligt lidande för familjen är det också en kostnad för såväl de berörda som hyresvärden, säger Kim Jonsson.
Når inte fram
Både hyresvärdar och Kronofogden ska kontakta socialtjänsten när en vräkningsprocess drar i gång för att socialtjänsten ska kunna sätta in åtgärder och förhoppningsvis kunna undvika att vräkningen verkställs. Men ibland ställer olovlig uthyrning till problem.
– Vi kan se att det på vissa orter, som i Södertälje, finns ett utbrett problem med olovlig uthyrning. Hyresvärden anger i sin ansökan till Kronofogden att i den här lägenheten bor en person som inte betalar hyran. Sedan när vi kommit så har man hyrt ut lägenheten olovligen till exempel till en barnfamilj, säger Kim Jonsson.
Familjen som bor i lägenheten kan ha skött sina betalningar till den som olovligen hyrt ut, och kan vara helt ovetande om att vräkningsprocessen ens varit i gång.
– Socialtjänsten har ju inte heller då kunnat agera för att stötta eller hjälpa familjen som bor i lägenheten.
Belysa problemet
Kronofogdens ansvar att sedan ett par år föra statistik över hur många barn som drabbas av vräkning är ett sätt att belysa problemet, men det löser det inte.
– Sedan statistiken över vräkta barn infördes har många kommuner arbetat förebyggande för att förhindra vräkningar. Och även om antalet vräkningar under många år såg ut att minska behöver man fortsätta att arbeta med den här frågan och stötta familjer som är i behov av hjälp, säger Kim Jonsson.