Annons

Allt fler dör i bastun i Finland

Antalet människor som dör i bastun i det bastuälskande Finland har stigit de senaste decennierna. 2017 dog 61 personer i värmen och i fjol 51. Variationer finns, men dödsfallen i stort är fler nu än under 00-talet då mellan 30 och 40 bastubadare dog årligen.
Finland • Publicerad 12 januari 2020
Bastubad. Vatten hälls på de heta stenarna på bastuaggregatet.
Bastubad. Vatten hälls på de heta stenarna på bastuaggregatet.Foto: Anders Wiklund/TT

Som jämförelse dör i genomsnitt 30 finländare årligen i cykelolyckor och i fjol omkom 42 personer i bostadsbränder, enligt preliminär statistik.

Som bastudöd räknar landets statistikcentral endast fall där människor dött av den höga värmen. Det typiska är att en bastubadare somnar och avlider av antingen för hög kroppstemperatur eller av uttorkning, rapporterar public servicekanalen Yle.

Annons

Att bastubad ändå är hälsosamt slås fast i en studie från Östra Finlands universitet. Enligt den är risken att dö i förtid av hjärt- och kärlsjukdom lägre för personer som bastar fyra till sju gånger i veckan än för dem som inte bastar alls eller enbart en gång i veckan. Professor Jari Laukkanen, som varit med och gjort studien, anser att det finns en koppling mellan dödsfall i bastun och alkohol.

– Det har konstaterats att alkohol nästa alltid är inblandat när någon dör i bastun. Det är beklagligt, säger han till Yle.

Enligt rättsläkaren Antti Virtanen vid Institutet för hälsa och välfärd, som särskilt studerar bastudöd, finns även en koppling till sjukdomar som alzheimer.

– Demenssjukdomar hör oftast inte ihop med hastiga sjukdomsattacker, men de kan leda till att en person till exempel inte inser när det är dags att lämna bastun.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons