Annons

Allt fler syrier på svenska universitet

Utbildning • Publicerad 16 januari 2020
Allt fler syrier söker till svenska universitet och högskolor. Arkivbild.
Allt fler syrier söker till svenska universitet och högskolor. Arkivbild.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Antalet studenter från Syrien på svenska universitet och högskolor har nästan fördubblats de senaste två åren, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

2019 antogs drygt 2 100 syrier till svenska universitet och högskolor, en siffra som enbart består av syrier med syriska gymnasiemeriter. Syriska studenter med svensk gymnasieexamen räknas inte in i statistiken.

Annons

Ökningen har lett till att syrierna nu utgör den näst största gruppen utländska studenter efter finländarna och man förväntar sig att siffran ska öka 2020.

En förklaring till ökningen är de många syriska flyktingar som kom till Sverige 2015 och en annan att ovanligt många som fick uppehållstillstånd 2016 redan hade en högre utbildning när de kom hit.

– 30 procent av dem som fick uppehållstillstånd 2016 hade någon form av eftergymnasial utbildning, medan jämfört med gruppen som fick uppehållstillstånd 2011 var andelen 17 procent. Så det indikerar ju att det är flera som har möjlighet att läsa vidare, säger Anders Viberg på Universitetskanslersämbetet (UKÄ) till Ekot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons