Annons
Nyheter

Allt fler tror på stigande bopriser

Ekonomi • Publicerad 12 juni 2023
Fler hushåll tror på stigande bopriser. Arkivbild.
Fler hushåll tror på stigande bopriser. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Andelen hushåll som spår högre bopriser framöver har ökat, visar SEB:s senaste boprisindikator. Andelen för juni ligger på 38 procent, en ökning med 7 procentenheter jämfört med månaden innan.

"Det är första gången på ett år där fler hushåll är positiva än negativa när det kommer till bostadsprisernas utveckling. Det är en signal som bör tas på allvar och som återigen visar tecken på bostadsmarknadens motståndskraft", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Annons

Vad gäller Riksbankens styrränta tror hushållen att den kommer att öka till 3,76 procent om ett år, en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med föregående månad.

Fler hushåll planerar också att binda räntan, 8 procent jämfört med 7 procent månaden innan.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Den här månaden ligger indikatorn på plus 11, en ökning med 18 enheter jämfört med maj.

SEB:s boprisindikator genomförs av Demoskop och bygger på webbintervjuer med cirka 1 000 personer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons