Annons
Nyheter

Allt fler utsätts för bitcoinbedrägerier

Ekonomi • Publicerad 16 augusti 2021
Antalet bitcoinbedrägerier ökar. Arkivbild.
Antalet bitcoinbedrägerier ökar. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tusentals svenskar utsätts varje år för investeringsbedrägerier som rör kryptovalutan bitcoin, enligt Finansinspektionen.

Bedrägerierna omsätter många miljarder över hela världen och ökar i omfattning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

– Mörkertalet är dock stort eftersom få anmäler att de har blivit lurade då de skäms inför närstående eller grannar. Och att det ökar? Helt utan tvivel, det är nästan som en industri, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisen, till radion.

Bedragare ringer upp människor och försöker få dem att gå med på falska bitcointransaktioner. Till exempel kan bedragarna hävda att de ringer från Karibien eller London och hänvisa till en förtroendegivande hemsida.

– Man använder en adress som vid första anblicken kan se ut att gå till det seriösa företaget, men tittar man närmare ser man att de stavar det lite annorlunda eller har lagt till ett ord eller något som det inte är meningen att man ska uppmärksamma, förklarar Jan Olsson för Ekot.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons