Annons

Alpernas glaciärer i fara med dagens utsläpp

Miljö • Publicerad 9 april 2019
Mont Blanc-massivets glaciär i alperna. Kvar år 2100? Arkivbild.
Mont Blanc-massivets glaciär i alperna. Kvar år 2100? Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Cirka hälften av alpernas glaciärvolym kommer att ha försvunnit till 2050, oavsett hur mycket utsläppen av växthusgaser kan begränsas, enligt en studie som en grupp schweiziska forskare fått publicerad i tidskriften The .

Även om den globala uppvärmningen kunde stoppas helt skulle ändå volymen minska med ungefär 40 procent eftersom glaciärer reagerar långsamt på klimatförändringar, påpekar forskningsledaren Harry Zekollari.

Annons

Mer går det att påverka på längre sikt, till 2100.

Om mänskligheten lyckas begränsa uppvärmningen till under två grader jämfört med förindustriell tid, minskar volymen till runt 37 kubikkilometer. Det är drygt en tredjedel av dagens volym i bergskedjans ungefär 4 000 glaciärer.

Men om utsläppen fortsätter att öka lika snabbt som nu under de kommande årtiondena, krymper glaciärvolymen i alperna till fem procent eller mindre jämfört med i dag. I så fall lär bara fläckvisa isolerade istäcken finnas kvar på höga höjder 2100, enligt forskarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons