Ambulanshelikopter besköts med laser

Olycka Artikeln publicerades
En ambulanshelikopter besköts med laser. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En ambulanshelikopter besköts med laser. Arkivbild.

En ambulanshelikopter med en svårt skadad patient ombord besköts med grön laser när den var på väg att landa.

Helikoptern var på väg till Gotland när den fick uppdraget att bistå vid en trafikolycka i Nynäshamn, söder om Stockholm. När helikoptern sent på lördagskvällen skulle landa på taket till sjukhuset Nya Karolinska i Solna fick en ur besättningen en grön laserstråle i ena ögat.

– Man lyckas landa helt okomplicerat och lämnar av patienten och helikoptern åker sedan tillbaka till Gotland där den drabbade besättningsmedlemmen togs ur tjänst, berättar Cecilia Gustafsson, verksamhetschef för Falck Ambulans.

"Livlina till fastlandet"

Den drabbade mannen har fått vård och mår under omständigheterna bra. Han hade rollen som räddningsman, vilket innebär att han både har ansvar för sjukvården men också bistår piloten med navigation. Han ska även kunna ta över helikoptern om något skulle hända piloten.

Att det var just ambulanshelikoptern som finns på Gotland som drabbades gör incidenten extra allvarlig, säger Rikard von Zweigbergk, tjänsteman i beredskap vid Region Gotland.

– Det är ju vår livlina till fastlandet. Nu var det tur att vi fick tillbaka helikoptern till ön och kunde bemanna upp så fort som de gjorde. Annars står vi väldigt själva här på Gotland, säger han till TT.

Beröm till besättningen

Både han och Cecilia Gustafsson säger att de inte hört talas om en liknande incident tidigare.

Händelsen är polisanmäld och brottet rubriceras som misshandel och brott mot strålskyddslagen. Men det är svårt att säga om det rör sig om ett angrepp mot blåljuspersonal motsvarande till exempel stenkastning, säger Rikard von Zweigbergk.

– Oavsett hur man ser på det är det ett angrepp på en flygfarkost, dessutom över ett tätbebyggt område. Det hade kunnat gå riktigt illa.

Han berömmer samtidigt besättningen.

– Trots att det här händer precis innan landning så lyckas de behålla lugnet och lyckas landa i säkerhet, vilket jag tycker de förtjänar en eloge för.

Fakta

Fakta: Laserpekare

En laserpekare används vanligtvis som pekverktyg, exempelvis vid föreläsningar. Laserstrålen kan ha olika färg, som blå, grön eller röd.

De svagaste lasrarna är ofarliga men de starkaste kan orsaka bestående ögonskador, brännskador på huden och eldsvådor om brännbart material antänds.

För de kraftigaste laserpekarna krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Tillstånd krävs för att inneha, tillverka, köpa, ta emot, använda, sälja, ge bort, låna, hyra ut och för att föra in sådana till Sverige. Överträdelser kan ge fängelse i upp till två år.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

 

Visa mer...