Annons
Nyheter

Amerikansk inflation rusar – högsta på 40 år

Priserna rusar med en allt högre fart i USA. Inflationstakten på årsbasis låg i mars på 8,5 procent, den högsta inflationen sedan slutet av 1981.
Ändå stiger börserna efter beskedet.
Ekonomi • Publicerad 12 april 2022
Amerikanska centralbankschefen Jerome Powell räknar med att höja räntan mer för att pressa tillbaka inflationen. Arkivbild.
Amerikanska centralbankschefen Jerome Powell räknar med att höja räntan mer för att pressa tillbaka inflationen. Arkivbild.Foto: Jonathan Ernst/AP/TT

Ekonomerna hade i snitt spått en prisökningstakt på 8,4 procent.

I februari låg inflationstakten på 7,9 procent, vilket redan då var den högsta sedan början av 1982.

Annons

Prisuppgången är bred. Även när siffrorna rensas för energi och mat, som dragit iväg i pris, låg inflationen i mars på 6,5 procent, ungefär samma ökningstakt som i februari.

Marknadsreaktionen blev inledningsvis att den amerikanska obligationsräntan, den tioåriga, föll tydligt, från 2,82 procent på morgonen till 2,74 procent. Även de svenska räntorna föll och Stockholmsbörsen lyfte en aning.

Vad marknaden förväntat

Kurserna på Wall Street svarade däremot med, kanske något förvånande, muntra miner efter att siffrorna presenterades. Enligt Maria Landeborn, senior strateg på Danske bank, beror detta på att de höga siffrorna för kärninflationen trots allt inte var högre än förväntat.

– Vid ganska många tillfällen under det senaste halvåret har vi sett att inflationen kommit in högre än vad man har förväntat. Nu är siffrorna i ungefärlig linje med vad marknaden har väntat sig så en tänkbar möjlighet är att det finns en viss lättnad över att inflationen inte fortsätter att accelerera mer än vad prognosen har pekat på.

Samt att man hoppas på att inflationstakten kommer att pika här och gradvis avta framöver, fortsätter Maria Landeborn.

– Marknaden räknar med aggressiva räntehöjningar framöver och att Fed förmodligen höjer räntan med 0,5 procent nu i början på maj. Inflationen är så pass hög att det är sannolikt att man gör det men det talar inte för att man behöver höja räntan ännu mer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons