Annons

Ängelholms kommun anmäler Rögle

Ängelholms kommun riktar skarp kritik mot Rögle efter larm om utfrysning och tystnadskultur inom barn– och ungdomsverksamheten.
På fredagen lämnade kommunen en orosanmälan till totalt tre idrottsförbund för att sätta press på ishockeyklubben att förbättra situationen.
Ishockey • Publicerad 6 mars 2020
Spelare i SHL-klubben Rögle.
Spelare i SHL-klubben Rögle.Foto: Anders Bjurö/TT

Under månader har kommunen samlat vittnesmål om SHL-klubben som bland annat har upprört Charlotte Engblom (L) som är ordförande för nämnden för kultur, idrott och fritid i Ängelholms kommun.

– Vi har fått indikationer på att barn och ungdomar far illa i Rögle BK:s ungdomsverksamhet. Det har handlat om utfrysning, favorisering och tystnadskultur i klubben. Föräldrar och barn som har haft negativa synpunkter har blivit utfrysta, säger hon till TT.

Annons

Enligt Engblom har de berörda som kommunen har varit i kontakt med velat vara anonyma i rädsla för repressalier från klubben.

– När jag hör något sånt blir jag upprörd för det är ett typiskt tecken på att saker och ting inte fungerar som de ska.

Träffats flera gånger

Ängelholms kommun har flera gånger under vintern träffat Rögles ledning för att diskutera problemen. Men efter signaler om att läget inte har förbättrats valde kommunen att under fredagen göra en orosanmälan till Svenska Ishockeyförbundet, Skånes Ishockeyförbund och Riksidrottsförbundet för att sätta ytterligare press på Rögle.

Klubbdirektören Daniel Koch har själv pratat med ett fåtal föräldrar som är missnöjda men i stort sett känner han inte igen kommunens bild om utfrysning och tystnadskultur. Trots det har klubben vidtagit ett flertal organisationsförändringar som svar på kritiken, bland annat för att förbättra kommunikationen med föräldrar.

– Det är svårt för mig att göra något åt saker om jag inte vet konkret vad det gäller. Till jag får det kommer jag att fokusera på kommunikation, organisation och att jobba med vår miljö generellt, säger han.

Kan innebära sanktioner

I dagsläget får Rögle flera ekonomiska bidrag från Ängelholms kommun, men om inga åtgärder vidtas kan bidrag komma att dras in, enligt Charlotte Engblom. För att kommunen ska bli nöjd vill hon först att ishockeyklubben upprättar en handlingsplan, men också att kommunens kontakter i klubben börjar vittna om förbättringar.

TT: Varför drar kommunen inte redan nu in på ekonomiska stöd?

– Daniel Koch tillträdde i augusti i fjol och både jag och resten av presidiet upplever att han verkligen vill se en förändring. Kan han påvisa att det blir en förändring kan vi avvakta. Ibland är det bra att få en andra chans även om pressen blir tuff, säger Engblom.

Daniel Koch menar att sådana sanktioner inte ska behövas.

– Det hade inneburit förödande konsekvenser för barn och ungdomar i kommunen, säger han.

Erik Nilsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons