Annons
Nyheter

Annorlunda immunsvar hos patienter med svår covid

Patienter som drabbas av svår sjukdom vid covid-19 har antikroppar som hindrar kroppen att ta hand om viruset, något de som drabbas av mild sjukdom inte har.
Coronaviruset • Publicerad 27 januari 2021
Patienter som drabbas av svår covid har antikroppar som hindrar kroppen att ta hand om viruset.
Patienter som drabbas av svår covid har antikroppar som hindrar kroppen att ta hand om viruset.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Varför drabbas vissa personer av allvarliga symtom i samband med covid-19, medan sjukdomen hos andra inte blir värre än en vanlig förkylning? Frågan har stötts och blötts av experterna.

Immunförsvaret misslyckas

Forskare vid University of California i USA presenterar nu en studie där forskarna har jämfört elva patienter som drabbades av mild sjukdom, med tio patienter som fick betydligt värre symtom.

Annons

Studien, som redovisas i tidskriften Nature, visar att immunförsvaret hos personer som drabbas av svår sjukdom misslyckas med att generera skyddande immunceller via en process som kallas för interferoninducerat genuttryck.

Interferoner är en typ av signalproteiner som kroppen tillverkar i samband med en infektion. Dessa interferoner har två funktioner. Dels triggar de immunceller att attackera viruset, dels hindrar de viruset att komma in i cellerna.

Hopp om läkemedel

Men hos samtliga patienter som drabbades av svår sjukdom i studien var denna interferon-respons nedsatt. I stället tillverkades antikroppar som aktivt förhindrade bildandet av skyddande tillika interferonstimulerade celler.

I försöken identifierade forskarna också den signalväg som resulterar i att det interferonstimulerande genuttrycket dämpas. På så sätt, skriver forskarna, skulle upptäckten kunna få klinisk betydelse, eftersom det kan finnas läkemedel som hämmar denna signalväg, något som i förlängningen också skulle kunna förhindra svår sjukdom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons