Annons
Nyheter

Ännu en miljonstad i Kina i lockdown

Kina stänger ner ännu en miljonstad, Yuzhou i Henanprovinsen, efter att tre fall av covid-19 upptäckts där.
Beslutet är i linje med Pekings nollvision mot coronaviruset. Men en månad innan landet står värd för vinter-OS har ett antal lokala utbrott skett.
Kina • Publicerad 4 januari 2022
Bild från en mobil teststation i Xian i provinsen Chaanxi i Kina i helgen.
Bild från en mobil teststation i Xian i provinsen Chaanxi i Kina i helgen.Foto: Tao Ming/AP/TT
Covidtestning i den nedstängda kinesiska storstaden Xian.
Covidtestning i den nedstängda kinesiska storstaden Xian.Foto: Tao Ming/Nya Kina/AP/TT

De boende i staden Yuzhou, som har runt 1,17 miljoner invånare, tvingas nu hålla sig hemma. Vaktposter och grindar ska sättas upp så att "epidemiologiskt förebyggande åtgärder" och kontroller ska kunna genomföras, heter det i måndagskvällens beslut.

Redan tidigare hade myndigheterna stoppat busstrafik och taxitjänster samt stängt museer, köpcenter och turistattraktioner i staden.

Rekordhöga tal

Annons

Totalt rapporterade Kina 175 nya fall av covid-19 på tisdagen, bland annat åtta infektioner med koppling till en textilfabrik i staden Ningbo i öst. Även om siffrorna är försvinnande låga jämfört med stora delar av övriga världen så har antalet nya fall de senaste veckorna nått höjder som inte noterats i landet sedan mars 2020.

Kina håller fast vid sin nollvision och det är inte ovanligt att myndighetsföreträdare som misslyckas med att hålla smittan borta straffas eller avskedas.

I 13-miljonersstaden Xian i norr, som varit nedstängd i nästan två veckor, har två högt uppsatta företrädare för kommunistpartiet friställts på grund av "otillräcklig hårdhet när det gäller att förebygga och kontrollera utbrottet". Och i december bestraffades dussintals tjänstemän i staden, dock oklart hur, för att de inte klarat att stävja covidsmittan.

Ont om mat

Från Xian, som ligger i Shaanxiprovinsen, rapporterades 95 nya covidinfektioner på tisdagen. De senaste dagarna har antalet nya fall där minskat något jämfört med förra veckan, men läget beskrivs fortfarande som allvarligt. Över 1 600 infektioner har bekräftats i Xian sedan början av december.

Lägg därtill att maten börjar tryta för vissa av invånarna, som varit isolerade i sina hem sedan den 23 december. Myndigheterna delar ut livsmedel till hushåll, men vissa Xianbor säger att förnödenheterna är slut eller att de inte fått något paket. Därför pågår nu viss byteshandel, cigaretter byts mot kål och diskmedel mot äpplen, rapporterar brittiska BBC.

Fakta: Kina

Med drygt 1,4 miljarder invånare är Kina världens folkrikaste land. Huvudstaden heter Peking.

Kommunistpartiet tog makten i Kina 1949 och kontrollerar samhället. Censur förekommer och det är inte ovanligt att oliktänkande grips. Xi Jinping, som varit president sedan 2013, har de senaste åren stärkt sitt grepp om makten. Han anses nu vara den mäktigaste ledaren sedan Mao Zedong, som utropade folkrepubliken 1949.

De senaste åren har Kina återtagit sin ställning som stormakt, främst en ekonomisk sådan. Parallellt har militären stärkts.

Det var i Kina, i staden Wuhan, som det nya coronaviruset upptäcktes i slutet av 2019.

Källa: UI/Landguiden

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons