Annons
Nyheter

Anställd fuskade med övertiden – får löneavdrag

Samhälle • Publicerad 10 april 2023
Den anställde får 15 dagars löneavdrag för sitt fuskande med övertidsersättningen. Arkivbild.
Den anställde får 15 dagars löneavdrag för sitt fuskande med övertidsersättningen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En handläggare på Försäkringskassan hade rapporterat över 75 timmars övertid, men den aktiva tiden vid datorn visade bara på cirka 16 timmar. Nu straffas den anställde med 15 dagars löneavdrag, rapporterar den fackliga tidningen Publikt.

Handläggaren har själv förklarat differensen med att hen gjort två ärenden i timmen och ägnat resten av tiden åt att syssla med andra arbetsuppgifter, exempelvis läsning av instruktioner.

Annons

Men den förklaringen håller inte, anser Försäkringskassan personalansvarsnämnd, som anser att det är särskilt försvårande att det handlar om just övertidsersättning.

Beteendet "skadar allvarligt det förtroende arbetsgivaren har visat en medarbetare genom att hen ges möjlighet att självständigt rapportera sin arbetstid”, skriver nämnden i sitt utlåtande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons