Annons
Nyheter

Antalet covidpatienter på iva minskar

Den senaste tiden har antalet covidpatienter som får intensivvård minskat. Huruvida minskningen bara är en effekt av jul- och nyårsledigheterna återstår dock att se. De kommande dagarna blir avgörande.
Coronaviruset • Publicerad 18 januari 2021
Antal som intensivvårdas med covid-19 per dag.
Antal som intensivvårdas med covid-19 per dag.Foto: Johan Hallnäs/TT

Den så kallade andra vågen bestod inte mestadels av lokala utbrott, som Folkhälsomyndigheten trodde. I stället blev det en smittspridning med en stadigt uppåtgående kurva. Inte minst över antalet smittade och därmed även över antalet patienter som blev inlagda på sjukhus på grund av covid-19.

Nu, däremot, tycks något ha hänt. För sedan en tid tillbaka minskar antalet patienter som blir så svårt sjuka att de behöver intensivvård. Den 6 januari vårdades 389 patienter, men för tillfället "bara" 344. 45 patienter färre, med andra ord, på mindre än två veckor.

Avgörande veckor

Annons

Minskningen av antalet iva-patienter kan dock vara en effekt av julledigheterna, varför antalet patienter kan komma att öka igen.

Det säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Risken finns att smittspridningen på arbetsplatserna tar fart igen denna eller nästa vecka.

– Vi har ju i regel en till två veckors förskjutning i statistiken när det gäller var vi ser ökningar. Men inkubationstiden kan ju vara så kort som två-tre dagar, säger hon.

Om det blir en kraftfull smittspridning när vi kommer tillbaka till arbetsplatserna, så bör vi alltså kunna utläsa delar av det redan under denna vecka.

Eftersläpning

TT: Kan den något lägre inläggningen på iva vara en effekt av julledigheten?

– Där har man ju ännu mer eftersläpning än vad vi har i antalet fall. Och i normala fall så ser vi en nedgång av den här typen av infektioner under julledigheter. Det ska ju då analyseras tillsammans med att alla åtgärder har skruvats åt parallellt med julledigheten. Så det är väldigt svårt att utreda en enskild faktor, tyvärr, säger Karin Tegmark Wisell.

Än så länge, säger hon, finns det inget som tyder på att vi har fått en explosiv ökning i samband med julledigheterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons