Annons
Nyheter

Antalet konkurser på den högsta nivån på tio år

Antalet konkurser skjuter i höjden i takt med ett allt tuffare ekonomiskt läge. Årets siffra hittills är nu den högsta på tio år.
Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2023
Procentuell förändring juli jämfört med samma månad 2022.
Procentuell förändring juli jämfört med samma månad 2022.Foto: Johan Hallnäs

Julistatistiken från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC visar att en dyster trend som pågått en längre tid biter sig fast.

Sammanlagt ökade antalet konkurser med 49 procent jämfört med samma period 2022. Inom vissa branscher som transport och detaljhandel skedde markanta ökningar med 200 respektive 80 procent jämfört med samma period föregående år.

Annons

– Konkurser är sista utvägen för många företag. Det som är förvånande är att under våren och försommaren har inga direkta stora lättnader uppträtt. Vi trodde att vi skulle se inbromsande tal, men i stället har de varit väldigt höga under en lång tid, säger UC:s ekonom Johanna Blomé till TT.

Arbetslösheten stiger

Tidigare i juli kom nya BNP-siffror som visade på en minskning med 1,5 procent under andra kvartalet. Dessutom steg den säsongsjusterade arbetslösheten till 7,9 procent i juni jämfört med 7,2 procent i maj. Detta är ett tecken på att hösten kan bli tuff för många företagare, påpekar Johanna Blomé.

Ytterligare ett bevis för det utsatta läget är att antalet nystartade företag rasade med 87 procent under juni månad, framför allt inom byggsektorn som är hårt ansatt av de stigande räntorna. Även inom hotell- och restaurangbranschen syns en markant nedgång enligt UC:s siffror.

Svårt att sia

– Det är otroligt svårt att göra en affärsplan och ha några framtidsutsikter, säger Johanna Blomé med tanke på det ekonomiska läget och osäkerheten kring bland annat framtida räntehöjningar.

– Hur stora blir mina kostnader? Vilka blir mina intäkter? Det är svårt att göra några prognoser utifrån bland annat saker som framtida elkostnader, fortsätter hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons