Annons
Nyheter

Antikropp upptäckt i Sverige kan bromsa ALS

Hälsa • Publicerad 3 januari 2021
Forskare vid Umeå universitet har hittat en antikropp som kan bromsa sjukdomsförloppet vid ALS. Arkivbild.
Forskare vid Umeå universitet har hittat en antikropp som kan bromsa sjukdomsförloppet vid ALS. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Forskare i Umeå har hittat en antikropp som kan komma att bromsa sjukdomen ALS och öka den förväntade livslängden för drabbade, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

– Med den nya upptäckten av antikroppen kan det vara möjligt att utveckla mediciner så att livslängden fördubblas, säger Ulrika Nordström, ALS-forskare vid Umeå universitet till SVT.

Annons

Nervsjukdomen ALS gör att nerverna som kontrollerar muskulaturen i kroppen successivt bryts ner vilket leder till muskelförtvining och förlamning. Omkring 3 000 personer i Sverige är drabbade och varje år diagnostiseras cirka 700 personer med sjukdomen.

Efter att diagnosen är satt lever den drabbade maximalt i tre–fyra år, enligt Ulrika Nordström.

– I dag finns det tyvärr ingenting som kan stoppa sjukdomen. Vi behöver verkligen nya läkemedel för att angripa sjukdomsutvecklingen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons