Antonsson: Sveriges Europafacit inte bra nog

Under sin korta historia har FC Köpenhamn växt ut till Nordens maktfaktor i fotbolls-Europa.
Kan Malmö FF och övriga svenska klubbar ens utmana danskarna?
Fotboll • Publicerad 1 oktober 2019
"Hela truppen satt här i matsalen när lottningen var och vi skämtade innan om att det säkert blir Malmö", säger Mikael Antonsson.
"Hela truppen satt här i matsalen när lottningen var och vi skämtade innan om att det säkert blir Malmö", säger Mikael Antonsson.Foto: Johan Nilsson/TT

Slaget om Skandinavien. Öresundsderbyt. Storebror mot lillebror.

Det går att sätta vilket epitet som helst på torsdagens Europa League-möte mellan Malmö FF och FC Köpenhamn, men framför allt blir det en kraftmätning mellan klubben som är Nordens maktfaktor ute i Europa och klubben som vill bli det.

– En kul och härlig match. Hela truppen satt här i matsalen när lottningen var och vi skämtade innan om att det säkert blir Malmö, säger den tidigare svenske landslagsbacken Mikael Antonsson.

Integration av spelarna

Antonsson avslutade sin spelarkarriär i klubben förra sommaren och är sedan dess chef över FCK:s träningsanläggning i Frederiksberg i västra Köpenhamn. Hans titel är "Football Operations Manager".

– Jag ansvarar främst för att integrera nya spelare och deras familjer i klubben och det danska samhället. Vi vill få dem att prestera på kort tid. Det är viktigt, för i ett längre perspektiv ska spelarna sedan säljas vidare till de större ligorna, säger han.

Han upplevde raka motsatsen under sin första tid i Bologna 2011. Tränaren pratade enbart italienska och det kunde Antonsson inte ett ord av i början.

– Visst, det var några lagkamrater som pratade engelska, men det är svårt att få fram vad man själv tycker och tänker om saker. Så det är något jag saknade där och som vi har här nu i Köpenhamn. För vissa utländska spelare blir det nästan första prioritet att få dem att lära sig engelska.

Bildades 1992

På träningsanläggningen har laget och den sportsliga ledningen hållit till sedan 2006. Klubbledningen sitter på arenan Parken, runt åtta kilometer därifrån.

– Vi vill bygga en ny träningsanläggning och kunna ha fem, sex planer där. Vi har växt ur den här, säger Antonsson.

FC Köpenhamn bildades så sent som 1992 efter en sammanslagning mellan Boldklubben 1903 (bildat samma år) och Kjøbenhavns Boldklub (1876). FCK är dock ingen traditionell medlemsförening utan är en del av en börsnoterad företagskoncern, som även äger Parken.

TT: Du har ju spelat för traditionsrika IFK Göteborg – hur är det att verka i en så ung klubb som FCK?

– I Göteborg är ju traditionen så stor, men det känns som FCK är så mycket äldre som klubb än vad den egentligen är. Vi har den här riktiga rivaliteten med Brøndby och just alla framgångar under så kort tid gör att klubben känns äldre.

"Då krävs det kontinuitet"

Första ligaguldet kom våren 1993, men den stora dominansen har varit på 2000-talet. Då har FCK tagit ytterligare tolv guld och spelat gruppspel i Europa 13 gånger de senaste 14 åren.

TT: Malmö FF har nått fem gruppspel på 2010-talet och har i flera år haft målet att bli bäst i Norden. Kan MFF – och andra svenska lag för den delen – utmana FCK?

– Jo, men det tror jag. Men då krävs det kontinuitet. Det räcker inte bara att vinna sin liga och sedan inte komma ut i Europa, säger Antonsson och fortsätter:

– Vi vet ju att allsvenskan är bra, men lagen måste bara visa det när det väl gäller. Nu åker ju flera lag ut innan playoff-omgången och det är inte bra nog, om man ska vara ärlig.

Erbjuder Europaspel

Det är i mångt och mycket de europeiska framgångarna som har byggt upp FCK:s dominans. För det underlättar i värvningsarbetet.

– Det är ett väldigt skönt argument när du träffar nya spelare. Man kan inte garantera europeiskt gruppspel, men man kan säga att det är en väldigt stor chans att vi kommer att spela i Europa. Att kunna visa upp sig på den europeiska scenen gör också att du kan ta stora steg mot de stora klubbarna. Det kan vi ju erbjuda.

Även om den inhemska konkurrensen har ökat på senare år visar sommarens värvningar att FCK fortfarande är stormakten i Danmark. Trion Victor Nelsson, Karlo Bartolec (båda Nordsjælland) och Jens Strage (Århus) har värvats in från ligakonkurrenter för närmare 89 miljoner kronor, enligt transfermarkt.com.

Dessutom har klubben köpt den 22-årige spanjoren Pep Biel (Zaragoza) för närmare 53 miljoner kronor och paraguayanen Michael Santos (Malaga) för 23,5 miljoner kronor.

Stora stygga vargen?

TT: Ses ni som den stora stygga vargen ute i Danmark?

– Lite så är det väl (skratt). Vi är väl inte fega att säga vad vi tycker och tänker om oss själva. Ibland kan kanske självförtroende uppfattas som negativt också, men som jag ser det måste du ha självförtroende för att kunna nå till den position som vi har nått. Men jag är helt säker på att många runt om i Danmark stör sig på sättet som en spelare, ledare eller anställd i FCK är, säger Antonsson och fortsätter:

– Själv försöker jag alltid vara den där ödmjuke svenske killen, men det kan nog svida lite i ögonen på många när vi kvalificerar oss om och om igen till europeiska gruppspel.

Och kanske hade FCK allra helst sluppit ett möte med "lillebror" Malmö FF.

– På ett sätt är det kul att det är Malmö – för det är så nära och det finns den här rivaliteten. Men samtidigt när man kommer i ett europeiskt gruppspel vill man kanske möta de här andra lagen ute i Europa. Det var kul, samtidigt som det var lite tråkigt, säger Mikael Antonsson.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.