Annons
Nyheter

Apotea stäms på halv miljon av facket

Unionen har stämt Apotea på mer än 500 000 kronor. Enligt fackförbundet har företaget betalat ut fel ersättning till anställda.
Arbete • Publicerad 11 augusti 2021
Apoteas anläggning i Morgongåva. Nu stäms företaget av Unionen. Arkivbild.
Apoteas anläggning i Morgongåva. Nu stäms företaget av Unionen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skadeståndskravet bottnar i en tvist om ersättning till tolv Apoteaanställda som varit tjänstlediga från sina fasta tjänster men jobbat extra under helger.

Enligt Unionens stämningsansökan har ersättningen inte följt kollektivavtalet, skriver fackets medlemstidning Kollega. Unionen kräver rätt ersättning samt ett skadestånd på 35 000 kronor per person och dessutom ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor till förbundet.

Annons

Ersättningstvisten är ett av flera pågående ärenden om Apotea. Arbetsmiljöverket har kritiserat företagets arbetsmiljöarbete och med hot om vite krävt förbättringar.

Dessförinnan uppdagades stora brister i arbetsmiljön vid bolagets huvudlager i Morgongåva. Ett 30-tal anställda vittnade förra hösten om stress, kollektiv bestraffning och kameraövervakning i en granskning av Dagens ETC.

Apoteas vd Pär Svärdson tillstod i en TT-intervju i november att nätapoteksjätten brustit i arbetsmiljön.

– Vi har vuxit för fort och inte mäktat med samtidigt som vi varit pressade, sade han då.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons