Annons
Nyheter

Arbetsmiljöverket ställer inga krav på Furuvik

Arbetsmiljöverket kommer inte ställa några framtida krav på Furuviksparken med anledningen av händelsen i december, när fyra apor sköts ihjäl. Myndigheten kan inte se några brister kopplade till händelsen, rapporterar Sveriges RadiosP4 Gävleborg.
Brott • Publicerad 7 februari 2023
Arbetsmiljöverket kommer inte ställa några framtida krav på Furuviksparken med anledningen av händelsen i december. Arkivbild
Arbetsmiljöverket kommer inte ställa några framtida krav på Furuviksparken med anledningen av händelsen i december. ArkivbildFoto: Christine Olsson/TT

Parkens egen redovisning och samtal med parkens anställda ligger till grund för beslutet.

– Vi kan inte se några brister kopplade till händelsen som inte arbetsgivaren åtgärdat eller planerat att åtgärda, så vi kommer inte att ställa några framåtsyftande krav på Furuvik, säger Lena Sundstedt, inspektör på Arbetsmiljöverket, till radion.

Annons

Det var den 14 december som polisen larmades om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Fyra av dem sköts ihjäl. En öppen dörr gjorde att de fem schimpanserna kunde rymma, visade djurparkens egen redogörelse av händelsen som presenterades i förra veckan.

Förutom länsstyrelsens och Arbetsmiljöverkets granskning har även polisen upprättat en anmälan om brott mot djurskyddslagen och en anmälan om arbetsmiljöbrott. Furuviksparken har gett EY (Ernst & Young) i uppdrag att göra en egen utredning.

En av de fem schimpanserna överlevde sina skottskador. I djurparken finns ytterligare två schimpanser, och vad som kommer att hända med dessa tre apor vet man inte än.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons