Årets miljöhjältar utsedda

Ekologen Pella Thiel och artisten Magnus Carlson har utsetts till Årets miljöhjältar av Världsnaturfonden (WWF). Årets unga miljöhjälte blir klimataktivisten Greta Thunberg.
Miljö • Publicerad 3 oktober 2019
WWF utser Greta Thunberg, Magnus Carlson och Pella Thiel till Årets Miljöhjältar. Arkivbild.
WWF utser Greta Thunberg, Magnus Carlson och Pella Thiel till Årets Miljöhjältar. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Pella Thiel från Värmdö tilldelas priset för sin kamp för biologisk mångfald – hon är grundare för organisationen End Ecocide Sverige. WWF som delat ut priset sedan 2010 motiverar valet med att hon är en eldsjäl med en tydlig röst.

"Naturens rättigheter är en idé med existentiella dimensioner. Och det behövs i vår tid, när vi människor måste förstå att världen är levande och vi är en del av den. Naturens rättigheter vinner mark snabbt i världen och den här utmärkelsen är betydelsefull för hela rörelsen. Den omfattar ju alla från jurister till aktivister och även grupper som exempelvis urfolk och kyrkor", säger hon i en kommentar.

Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson ägnade sitt sommarprat åt att söka svar från olika experter om vad som händer med klimatet. WWF menar att han "har en beundransvärd förmåga att på ett självklart sätt nå ut till en stor målgrupp och är en värdig ambassadör för både ökad biologisk mångfald och ett bättre klimat".

Föga förvånande prisas den högaktuella Greta Thunberg för sitt engagemang, och hon blir årets unga miljöhjälte. Två representanter för "Fridays for future" kommer att ta emot priset i hennes ställe då hon befinner sig utomlands. "Tack för att ni ser vikten av att lyfta ungdomarnas röster om klimatkrisen", skriver de i en kommentar, och fortsätter att kravet är "att våra politiker och makthavare lyssnar på klimatforskningen och agerar nu".

Lisa Andersson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.