Annons
Nyheter

Argentinas inflation nära 95 procent

Argentinas inflation nådde nästan 95 procent förra året. Det är den högsta inflationen i landet på över 30 år.
Ekonomi • Publicerad 13 januari 2023
Den höga inflationen, som urholkar löner och pensioner, har tvingat fler argentinare att söka sig till soppkök för att få mat. Arkivbild.
Den höga inflationen, som urholkar löner och pensioner, har tvingat fler argentinare att söka sig till soppkök för att få mat. Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Argentinas centralbank höjde i mitten av september styrräntan till 75 procent. Men inflationen har fortsatt att skena.

I december lyfte konsumentpriserna i landet med 94,8 procent jämfört med samma månad ett år tidigare, enligt det nationella statistikinstitutet Indec.

Annons

Inflationen på nästan 95 procent kan jämföras med en inflation på 50,9 procent 2021. Bara jämfört med november var konsumentprislyftet i december 5,1 procent, vilket är en något högre prisökningstakt per månad än under de tre föregående månaderna.

Argentina har brottats med ekonomiska kriser i många år och har haft tvåsiffrig inflation de senaste tolv åren. Inflationen för 2022 är dock den högsta sedan 1991, då inflationen summerades till hela 171 procent.

Påverkar valet

Den ekonomiska krisen och hur inflationen utvecklas under den närmaste tiden väntas få stor inverkan på landets presidentval i oktober.

Ekonomer i Argentina tror att inflationen kommer att gå över 100 procent de närmaste månaderna. För 2023 spås den landa på 98 procent, långt över den nuvarande regeringens målsättning på 60 procent, rapporterar Bloomberg.

För de flesta argentinare har det samtidigt blivit en allt deppigare upplevelse att gå till mataffären. Under förra året ökade priset på basvaror varje månad, eller till och med varje vecka.

Priset på en liter mjölk ökade med 320 procent under 2022, matlagningsolja blev 456 procent dyrare och priset på ett kilo socker steg 490 procent.

Kläder och skor blev 120 procent dyrare och priserna för hotellvistelser och restaurangbesök steg 109 procent, enligt den argentinska konsultfirman Abeceb.

"Fantasier eller rykten"

Av landets 47 miljoner invånare beräknades förra året 36,5 procent leva i fattigdom, inklusive 2,6 miljoner människor som lever i extrem fattigdom.

Flera faktorer ligger bakom den höga inflationen i landet, bland annat ihållande budgetunderskott, konstant devalvering och nu också externa faktorer som kriget i Ukraina som påverkar energi- och spannmålspriser globalt.

Resultatet, enligt ekonomen Ricardo Aronskind:

Annons

– Systematiska höjningar av priser, avgifter, löner, hyror... men byggt på förväntningar som inte alltid är stabila, utan ibland bygger på inbillning eller rykten om framtida inflation, säger han till AFP.

I ett försök att bromsa inflationen gjorde president Alberto Fernández vänster-mittenregering i december en överenskommelse med livsmedels- och hygienproduktsföretag om att frysa priserna på 2 000 produkter fram till i mars. Dessutom kom de överens om att begränsa prishöjningarna på 30 000 produkter till max 4 procent i månaden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons