GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Arktiskt liv – efter 24 000 år

Forskare har lyckats skaka liv i en liten organism som legat fryst i permafrosten i 24 000 år.
Hjuldjur är extremt tåliga flercelliga organismer som klarar av både köld och torka. Nu har forskare återupplivat ett hjuldjur som legat infryst i den sibiriska permafrosten i 24|000 år. Det finns många olika arter, varav många inte ens syns med blotta ögat.
Hjuldjur är extremt tåliga flercelliga organismer som klarar av både köld och torka. Nu har forskare återupplivat ett hjuldjur som legat infryst i den sibiriska permafrosten i 24|000 år. Det finns många olika arter, varav många inte ens syns med blotta ögat.
Foto: Michael Plewka/TT

Hjuldjur är en liten flercellig organism som lever i vatten. Många arter syns inte ens med blotta ögat. Därutöver är de kända för att vara extremt tuffa; att de kan överleva allt från torka och svält, till köld och nästan inget syre alls.

I tidskriften Current Biology rapporterar nu forskare om hjuldjur som överlevt i den sibirska permafrosten i 24 000 år.

– Vår studie är det hittills starkaste beviset för att flercelliga djur kan uthärda tiotusentals år i anabios, ett tillstånd då ämnesomsättningen nästan avstannat helt och hållet, säger en av forskarna bakom upptäckten, Stas Malavin, till tidskriften.

Förökade sig

Forskarna, verksamma vid Cryosol-laboratoriet i Ryssland, har tidigare visat att vissa mossor och andra växter samt en liten rundmask kan väckas till liv igen efter efter att ha tillbringat tusentals år infrysta i den sibiriska permafrosten.

Till denna lista läggs nu även hjuldjur, vars förmåga att överleva extrema förhållanden en längre tid i det närmaste verkar vara oändlig.

I den aktuella studien analyserade forskarna djurens kolisotoper för att på så vis ta reda på deras ålder. När de väl vaknade till liv, var de små djuren till och med förmögna att reproducera sig, vilket är ett av de främsta tecknen på liv.

Fantasieggande

Forskarna noterade också att hjuldjur inte bara klarar av snabb nedfrysning, utan också en dito långsam, då de iskristaller som bildas normalt spränger sönder cellerna (vilket är anledningen till att mat aldrig bör frysas in vid en varmare temperatur än minus 18 grader Celsius).

– Slutsatsen är att flercelliga organismer kan frysas in och förvaras i tusentals år, för att sedan återvända levande. En dröm för många skönlitterära författare, säger Stas Malavin.

Läs mer