Annons
Nyheter

Skakigt för samtal om Nagorno-Karabach

Omkring hälften av den kaukasiska utbrytarregionen Nagorno-Karabach befolkning uppges ha drivits på flykt av striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan. Samtal för att försöka nå en vapenvila i regionen ska hållas de närmaste dagarna.
Armenien/Azerbajdzjan • Publicerad 7 oktober 2020
Jeyhun Bayramov är Azerbajdzjans utrikesminister.
Jeyhun Bayramov är Azerbajdzjans utrikesminister.Foto: AP/TT
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan.Foto: Armeniens regering/AP/TT
Jean-Yves Le Drian är Frankrikes utrikesminister. Arkivbild.
Jean-Yves Le Drian är Frankrikes utrikesminister. Arkivbild.Foto: Khalil Mazraawi/AP/TT

Bergsenklaven Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, men befolkningen är övervägande armenier och regionen styrs i praktiken som ett självständigt territorium. Sedan nya strider bröt ut den 27 september har minst 250 personer dödats, men siffrorna varierar mycket beroende på källa.

Enligt Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian ska samtal hållas i Genève på torsdagen och i Moskva på måndag för att övertyga parterna att sätta sig och förhandla fram en vapenvila. Han uppger att Frankrike, Ryssland och USA har åtagit sig värdskapet för förbehållslösa samtal.

Annons

Men redan syns en möjlig splittring även när det gäller samtalen. Snart nog kom beskedet att Azerbajdzjans utrikesminister Jeyhun Bayramov åker till samtalen i Genève, som sker under överinseende av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Men det tänker inte hans armeniske kollega Zohrab Mnatsakanjan göra. Däremot klargör Armenien, som har en militär pakt med Ryssland, att Mnatsakanjan ska träffa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i Moskva på måndag.

Hälften på flykt

Rysslands president Vladimir Putin uppmanar i en intervju med statlig rysk tv till ett snabbt slut på konflikten, som han kallar för en "enorm tragedi".

De båda sidorna anklagar varandra för att attackera civila mål i regionen, inte minst i den största staden Stepanakert som ska vara illa sargad av artillerigranater.

Artak Beglarjan, ombudsman för mänskliga rättigheter i enklaven, pekar på att många civila tvingats lämna sina hem:

– Enligt våra preliminära uppskattningar har ungefär 50 procent av Karabachs befolkning och 90 procent av alla kvinnor och barn – eller ungefär 70 000–75 000 människor – drivits på flykt, säger han.

"Fortsätta folkmordet"

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan är samtidigt kraftfull i sitt fördömande av Turkiet, som stödjer Azerbajdzjan i konflikten:

– För mig råder inget tvivel om att det här är en politik för att fortsätta folkmordet på armenier och återinrätta det turkiska imperiet, säger han till Sky News, syftande på Osmanska rikets dödande av omkring 1 miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker 1915–1923.

Frågan om folkmordet är extremt känslig i Turkiet, vars regering förnekar att dödandet var systematiskt. I stället beskrivs händelserna som strider mellan armenier och turkiska styrkor.

Fakta: Konflikten i Nagorno-Karabach

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

Konfliken går långt tillbaka och hela området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet. Våldsamma sammandrabbningar övergick i fullt krig efter att Armenien och Azerbajdzjan utropat sig som självständiga stater 1991 i samband med Sovjetunionens kollaps.

Nagorno-Karabach förklarade sig självständigt samma år, men det har inte erkänts av omvärlden – inte ens av Armenien. I realiteten fungerar området som en självständig stat under Armeniens beskydd.

Uppemot 30 000 människor, framför allt azerier, dog under Nagorno-Karabachkriget som pågick fram till 1994.

Det var med hjälp av Ryssland som en vapenvila kunde ingås 1994. Sedan dess har fredsförhandlingar pågått, men något fredsavtal har inte skrivits, konflikten är inte löst och striderna har fortsatt att blossa upp.

Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150 000 invånarna är armenier.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons