Nyheter

Åtalet för dubbelmordet i Linköping dröjer

Åtalet mot den man som misstänks för dubbelmordet i Linköping 2004 dröjer. Kammaråklagare Britt-Louise Viklund kommer att begära fyra veckors förlängd åtalstid.
Brott • Publicerad 3 augusti 2020
Britt-Louise Viklund, förundersökningsledare för dubbelmordet, vid sal 3 i Linköpings tingsrätt när häktningsförhandlingen mot mannen som erkänt dubbelmordet i Linköping hölls. Arkivbild.
Britt-Louise Viklund, förundersökningsledare för dubbelmordet, vid sal 3 i Linköpings tingsrätt när häktningsförhandlingen mot mannen som erkänt dubbelmordet i Linköping hölls. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Jag ska strax ha möte med utredarna där vi ska stämma av det sista. Sedan kommer jag sannolikt att få utredningen på mitt bord senare i veckan och samtidigt kommer försvararen och den misstänkte få den. Vi får se om de har några synpunkter på utredningen, säger Britt-Louise Viklund.

Hon berättar att utredningen är omfattande och att det därför tar tid att gå igenom den.

– Vi avvaktar och ser om det behövs någon mer utredning, säger Britt-Louise Viklund.

Den 37-årige man som sitter häktad misstänkt för dubbelmordet led enligt Rättsmedicinalverket av en allvarlig psykisk störning vid gärningen för 16 år sedan, och gör det fortsatt även i dag. Rättsmedicinalverket konstaterar också att det finns risk för återfall för mannen.

Dubbelmordet skedde den 19 oktober 2004, då en åttaårig pojke gick längs Åsögatan i Linköping på väg till skolan. Plötsligt blev pojken attackerad bakifrån och knivhuggen med stor kraft ett stort antal gånger. Han dog på platsen. Strax därefter blev även en 56-årig kvinna som var på väg till jobbet attackerad av samme man. Även hon dog efter att ha blivit huggen flera gånger.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.