Annons
Nyheter

Återstarten av Ringhals försenas

Återstarten av kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 försenas. Först vid midnatt på måndag ska den tas i drift igen.
Ekonomi • Publicerad 8 januari 2022
Ringhals 3 snabbstoppades i torsdags kväll. Arkivbild.
Ringhals 3 snabbstoppades i torsdags kväll. Arkivbild.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Målet var att reaktorn skulle startas på lördagskvällen, men nu skjuts starten upp till på måndag. Enligt Ringhals har elmarknaden meddelats att starten ska ske först på måndag klockan 23.59.

"Vi har ringat in felkällan men behöver ytterligare tid för att bottna grundorsaken till den", skriver Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Annons

Ringhals 3 stoppades också i onsdags kväll förra veckan. Orsaken lokaliserades till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes i lördags och reaktorn var tillbaka i full produktion i tisdags.

Ännu är det inte helt klart varför reaktorn snabbstoppades automatiskt på nytt i torsdags kväll. Automatstoppet är en säkerhetsåtgärd som slår till och stannar reaktorn snabbt om det kommer signaler om avvikelser i styrsystemen.

Systemet är så komplext, enligt Björn Linde, och därför behövs mer tid för att gå igenom vad som utlöser stoppen. Han försäkrar att säkerheten sätts främst.

"Vårt expertteam kommer att lösa det här, men vi ska med säkerhet veta att vi sätter in rätt åtgärder för att vara säkra på att felet inte inträffar igen" skriver Björn Linde.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons