Annons
Nyheter

Återstarten av Ringhals 4 har stannat av

Återstarten av Ringhals 4 har stannat av till följd av ett ångläckage. Reaktorn var planerad att nå full effekt under onsdagskvällen, men så blir inte fallet.
Ekonomi • Publicerad 5 april 2023
Återstarten av Ringhals 4 har stannat av. Arkivbild.
Återstarten av Ringhals 4 har stannat av. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

– Det rör sig om ett litet internt läckage i anläggningen och det är inte så dramatiskt som det låter. Det är inget som når utanför anläggningen och det är ingenting som har med radioaktivitet att göra, säger Anna Collin, presschef vid kärnkraftverket.

Reaktorn har stått stilla sedan augusti förra året och återstarten har skjutits upp flera gånger på grund av avancerade reparationsarbeten. Reaktorns effekt hade nått cirka 65 procent när ångläckaget upptäcktes, men väntas fortsätta producera elektricitet på den nivån under den period som läckaget åtgärdas.

Annons

Felet upptäcktes på onsdagsmorgonen och ännu finns ingen prognos för när det kommer att vara avhjälpt.

– Jag vet inte omfattningen av det just nu. Jag ska konsultera kollegor, men det är ingen oro i leden. Det kommer repareras, säger Anna Collin.

– När man kommer upp mot fullt tryck är det inte ovanligt att sådant här kan inträffa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons