GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återvinning löser inte cementbristen

Om cementtillverkningen stryps, kan inte gammal cement återvinnas i stället? Nja, gammal betong med cement i kan återvinnas till viss del, men för "klistret" i betongen, som cement, behövs kalk eller andra bindemedel.
Ekonomi • Publicerad 31 juli 2021
Nej, återvinning av betong löser inte cementbristen. Arkivbild.
Nej, återvinning av betong löser inte cementbristen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Då cementtillverkaren Cementa fått nobben av Mark- och miljööverdomstolen för kalkbrytning i Slite på Gotland hotas nu anläggningens framtid.

Det visar sig att cementen som tillverkas där används överallt i Sverige, från vägbyggen till husbyggen och fabriksbyggen. Om tillförseln av cement från Slite stryps blir det svårt att få tillräckligt till byggena, enligt betongbranschens branschorganisation Svensk Betong.

Kanske kan man då undra om det inte skulle vara möjligt att återvinna gammal betong för att lösa en del av bristen.

Betongen består av cement, som är själva "klistret", och grus och sand, förklarar Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong. Betongen går inte att återvinna som cement, den "klisteregenskapen" är förbrukad i och med att den har blivit till betong.

– Gammal betong kan krossas till fyllnadsmedel och blandas med cement för att göra ny betong, säger hon.

Det innebär att återvinning inte är någon lösning på cementbristen. "Klistret" behövs i lika stor utsträckning, trots att betongen kan återanvändas.

Ändå, återvinning är något branschen strävar efter, men volymerna av återvunnen betong räcker inte till på långa vägar för behoven, förklarar hon.

– Dessutom är det en hel del regelverk kring hur återvunnet material får användas, säger Malin Löfsjögård.

Fakta: Cement och betong

Cement är själva bindemedlet, "klistret" i betong.

Cementen tillverkas av kalksten och märgelsten, som är en lerblandad kalksten. Båda bryts i närheten av Slite på Gotland. Stenen mals till ett fint mjöl och hettas upp under hög värme, cirka 1 500 grader. Cementen kan behandlas och ämnen kan tillsättas så att den får olika egenskaper.

Betong är cement blandad med vatten, grus, sand och sten i olika proportioner, beroende på användningsområde. Låg vattenhalt och grövre fyllnadsmaterial ger högre hållfasthet.

Källa: Cementa

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.