Annons
Nyheter

Åtta åtalas för mångmiljonbedrägeri

Två ledarfigurer och sex penningmålvakter åtalas för bedrägeri mot äldre. De misstänks ha lurat ett tjugotal äldre på mångmiljonbelopp.
Brott • Publicerad 2 februari 2023
Det är framför allt äldre personer som råkar ut för den här typen av bedrägerier. Arkivbild.
Det är framför allt äldre personer som råkar ut för den här typen av bedrägerier. Arkivbild.Foto: Johanna Norin/TT

Det handlar om så kallat vishing-bedrägeri, vilket är en förkortning av "voice-phishing". Det går ut på att kriminella ringer till framför allt äldre personer och förmår dem att föra över pengar eller uppge bankuppgifter.

Bedrägerihärvan har sin bas i Norrköping och misstänks ha fått ihop totalt 32 miljoner kronor under förra året. Det aktuella åtalet avser 6,4 miljoner kronor, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Sex av de åtalade är penningmålvakter, säger Karin Sandén, senior åklagare vid Åklagarkammaren i Norrköping, till SVT Öst. Två av dem tros vara ledarfigurer – en administratör och en organisatör.

Åtalet följer på en stor satsning som polisens strategiska bedrägeriråd inledde hösten 2021. Målet med den var att komma åt just gärningsmän högt upp i brottshierarkin och på så sätt stoppa vishing-brottsligheten.

Nationellt beräknas kriminella lura till sig 35 miljoner kronor i månaden med den här metoden. Anmälningar om vishing-bedrägerier ökade med 60 procent under 2021 jämfört med 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons