Annons
Nyheter

Charles III nobbas på Australiens sedlar

Det blir inga fler brittiska kungligheter på Australiens sedlar. Det står klart sedan landets centralbank RBA meddelat att kung Charles III inte får ersätta Elizabeth II på 5-dollarssedeln.
Australien • Publicerad 2 februari 2023
Elizabeth II har figurerat på den australiska femman sedan 1992.
Elizabeth II har figurerat på den australiska femman sedan 1992.Foto: Mark Baker/AP/TT

Trots över 100 års självständighet har Australien fortfarande den brittiska monarken som statschef. Men det är en omstridd fråga, och drottning Elizabeth II fanns bara på den minsta sedeln, femman, sedan 1992. Övriga fyra dollarsedlar – 10, 20, 50 och 100 – har historiska och kulturella personligheters porträtt.

Efter drottningens död har designen på 5-sedeln setts över och på torsdagen meddelar centralbanken att efterträdaren Charles III inte får vara med på den uppdaterade varianten. I stället ska ett motiv som hedrar ursprungsfolkets kultur och historia tas fram.

Annons

Rojalister får trösta sig med att Charles väntas få ha sitt porträtt på nya mynt som ska presenteras senare under året.

Dessutom kommer de gamla sedlarna inte dras in, utan förblir giltiga tills vidare. Australiska sedlar är i plast, och håller därmed länge.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons