Nyheter

Australiens gulliga nationalsymbol i fara

Flera tusen av Australiens koalor dog under den senaste skogsbrandssäsongen och djurets framtid är hotad på vissa ställen.
Nu planerar sjukhuset att föda upp koalor som ska släppas i det vilda.
Australien • Publicerad 15 augusti 2020
Koalor föds bara upp på djurparker i dagsläget, här en koalaunge på djurparken Billabong Zoo utanför Port Macquarie. Koalasjukhuset planerar att snart kunna sätta i gång och föda upp koalor som ska ut i det vilda.
Koalor föds bara upp på djurparker i dagsläget, här en koalaunge på djurparken Billabong Zoo utanför Port Macquarie. Koalasjukhuset planerar att snart kunna sätta i gång och föda upp koalor som ska ut i det vilda.Foto: Emma Gyllestad/TT
Sue Ashton vid koalasjukhuset i Port Macquaire uppmanar bilförare på landsbygden att dra ner på farten. "Även vid 70 kilometer i timmen så bryts en koalakäke, eller en känguru dödas, så sakta ner", säger hon. Arkivbild.
Sue Ashton vid koalasjukhuset i Port Macquaire uppmanar bilförare på landsbygden att dra ner på farten. "Även vid 70 kilometer i timmen så bryts en koalakäke, eller en känguru dödas, så sakta ner", säger hon. Arkivbild.Foto: Lisa Abrahamsson/TT
Koalasjukhuset i Port Macquarie har en koalaambulans. Under brandsäsongen åkte specialutbildade volontärer med räddningstjänsten till brandhärjade koalaområden för att leta efter skadade djur. Arkivbild.
Koalasjukhuset i Port Macquarie har en koalaambulans. Under brandsäsongen åkte specialutbildade volontärer med räddningstjänsten till brandhärjade koalaområden för att leta efter skadade djur. Arkivbild.Foto: Lisa Abrahamsson/TT
Koalan George vårdas på koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust. Han kom dit i slutet av juni och har konjunktivit på båda ögonen som har orsakats av klamydia.
Koalan George vårdas på koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust. Han kom dit i slutet av juni och har konjunktivit på båda ögonen som har orsakats av klamydia.Foto: Emma Gyllestad/TT
Sue Ashton tillsammans med koalan George.
Sue Ashton tillsammans med koalan George.Foto: Emma Gyllestad/TT
Koalan Myrtle har svårt att behålla vikten och får extra näring utöver den vanliga kosten som består av eucalyptusblad. Myrtle kom till koalasjukhuset i Port Macqaurie första gången 2018. Hon har sedan släppts flera gånger men kommit tillbaka med låg kroppsvikt. Nu bor hon permanent på sjukhuset.
Koalan Myrtle har svårt att behålla vikten och får extra näring utöver den vanliga kosten som består av eucalyptusblad. Myrtle kom till koalasjukhuset i Port Macqaurie första gången 2018. Hon har sedan släppts flera gånger men kommit tillbaka med låg kroppsvikt. Nu bor hon permanent på sjukhuset.Foto: Emma Gyllestad/TT
Koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust är det enda i sitt slag. Här en av sjukhusets patienter – koalan Xavier.
Koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust är det enda i sitt slag. Här en av sjukhusets patienter – koalan Xavier.Foto: Emma Gyllestad/TT

Kring årsskiftet, när en av Australiens värsta skogsbrandssäsonger härjade som värst, spreds filmer av brännskadade koalor över världen. Enligt en färsk rapport beställd av Världsnaturfonden WWF påverkades tre miljarder djur av bränderna och man uppskattar att omkring 5 000 koalor dog.

Området kring Port Macquarie på Australiens östkust, där det vanligtvis finns en stor population koalor, drabbades hårt och omkring en tredjedel av beståndet beräknas ha dött. På stadens koalasjukhus märker man av att det efter bränderna finns färre djur i området.

– Vi har ungefär 20 koalor på sjukhuset just nu och normalt brukar vi ha många fler så här års, säger Sue Ashton, som är ordförande för organisationen som driver koalasjukhuset i staden.

Fullt upp under bränderna

I Port Macquarie, omkring 40 mil norr om delstaten New South Wales huvudstad Sydney, ligger landets enda renodlade koalasjukhus. Flera institutioner i landet arbetar för artens överlevnad och det finns viltvårdsorganisationer som tar hand om koalor. Men sjukhuset är det enda i sitt slag som uteslutande ägnar sig åt koalorna.

– Vi utför alla behandlingar här på sjukhuset förutom mer avancerad kirurgi och röntgen, säger Sue Ashton.

Under brandsäsongen vårdade sjukhuset som mest nära 80 koalor, de flesta hade skadats i bränderna. Det är mer än dubbelt så många djur än normalt, i genomsnitt vårdas totalt 200–250 koalor under ett år.

Koalorna som räddades från bränderna hade ofta brännskador på både tassarna och kroppen. De flesta var dessutom uttorkade och för att kunna behandlas blev de nedsövda.

– Vi hade två undersökningsbord bredvid varandra (i stället för ett i normala fall) med fem personer vid varje. En person höll i masken för att söva koalan och kontrollera dess puls. Sedan var det en person vid varje ben som tvättade, smörjde in och lade om varsin tass. Man var tvungen att arbeta riktigt snabbt för när man söver en koala försöker man att väcka dem efter max 15 minuter, tio minuter är målet.

I dagsläget är det bara några enstaka koalor kvar på sjukhuset som skadades i de senaste bränderna. Resten av de som överlevde har återförts till det vilda eller till de organisationer som tog dem till sjukhuset.

– Vi släppte tillbaka 26 koalor före påsk, de släpptes nästan exakt där de kom ifrån, och det är alltid vårt mål. Vi trodde att vi inte skulle kunna släppa dem förrän i juli, men tack vare att det har regnat mycket så har vegetationen återhämtat sig mycket snabbare än vad vi hade räknat med.

"Vi skämdes nästan"

Organisationen som driver sjukhuset arbetar även med utbildning och forskning om koalor. Man får inte några löpande myndighetsbidrag och verksamheten går runt tack vare donationer. Förutom fyra heltidsanställda arbetar omkring 150 volontärer vid sjukhuset.

Nu planeras dessutom landets första program för att föda upp koalor som ska placeras ut i det vilda. Tack vare det stora engagemanget från allmänheten i samband med bränderna kan man sjösätta projektet långt tidigare än väntat.

I slutet av oktober, när sjukhusets webbplats inte klarade av trycket från alla som ville skänka pengar, startades en nätinsamling. Målet, att få in 25 000 australiska dollar, nåddes snabbt och i skrivande stund har man samlat in nära åtta miljoner dollar, motsvarande över 50 miljoner kronor. Och nya bidrag kommer dagligen.

– Före jul, då det var uppe i två miljoner dollar, var vi på väg att avsluta insamlingen. Vi skämdes nästan och tyckte att vi ju hade åstadkommit det vi ville. Men så tänkte vi att vi skulle låta den fortsätta lite till, och pengarna har fortsatt att strömma in, säger Sue Ashton.

Nya uppfödningsområden

En del av kapitalet har redan använts till att bygga vätskestationer för vilda djur i branddrabbade områden – totalt 140 stycken – och resterande används nu för att få i gång uppfödningen, något som har planerats de senaste två åren.

– Vi trodde att det skulle gå att få igång om fem till tio år, eftersom det skulle behövas den tiden för att samla kapital och resurser. Men tack vare insamlingen har vi redan nu vad vi behöver, säger Sue Ashton.

Målet är att under första året få fram 30 koalaungar och därefter 60 stycken varje år. Om resurserna räcker planeras ytterligare två områden för uppfödning.

– Man behöver stora inhägnade områden. När koalorna väl har fått sina ungar placerar vi dem i en relativt naturlig miljö, men avskiljt från farligheter som vilda djur. Där stannar de tills ungarna är cirka 14 månader och när de har vants av från sina mammor så släpper ut dem i det vilda, så långt bort som möjligt från hus, bilar och vägar. Och sedan fortsätter de förhoppningsvis att föröka sig på naturlig väg.

Riskerar att försvinna

Med uppfödningen hoppas man kunna hjälpa till att vända en förödande utveckling. Koalan är inte utrotningshotad i dagsläget men klassas som sårbar i tre delstater i Australien.

Bland andra Världsnaturfonden WWF har länge larmat att koalorna i delstaten New South Wales riskerar utrotning till år 2050 och i början av juli diskuterade delstatsparlamentet frågan efter det att en parlamentarisk utredning hade kommit fram till samma slutsats.

– Vi måste agera nu om vi ska säkra koalans framtid i New South Wales och det betyder att vi måste skydda deras livsmiljö, säger Cate Faehrmann, som ledde utredningen, enligt Sydney Morning Herlad.

Utredningen kom fram till att den främsta anledningen till att New South Wales koalor blir allt färre är att deras levnadsmiljöer förstörs. Det föreslås bland annat att det ska skapas skyddade områden för djuren, skärpt lagstiftning kring avverkning och husbyggande i koalatäta områden, samt att resurser för viltvårdare och vilddjursmottagningar likt sjukhuset i Port Macquarie.

I slutet av juli lades dessutom förslag fram på hur de nationella miljölagarna kan revideras, där man bland annat vill garantera att koalorna inte blir av med livsmiljöer.

– Vi kommer inte att förlora koalorna, vi ska göra allt vi kan. De är väldigt harmlösa djur, sover oftast 18 av dygnets timmar, de är inte rovdjur och skadar inte någon, säger Sue Ashton.

Fakta: Koalan – viktig för Australiens turism

Koalan är ett pungdjur som finns i östra Australien i delstaterna Queensland, New South Wales, Victoria och South Australia samt Australian Capital Territory. Tidigare har den funnits i hela landet.

Koalan tillbringar den mesta av sin tid högt uppe i eukalyptusträd. Den lever uteslutande på eukalyptusblad och den äter upp till ett kilo om dagen. Av de omkring 900 olika typerna av eukalyptus som finns i Australien kan koalan äta omkring 60.

Ordet ”koala” tros ha betytt ”ingen dryck” på ett av språken hos landets ursprungsfolk; djuret får vanligtvis den vätska den behöver från eukalyptusbladen. Men bladen kräver mycket energi att smälta och djuren sover 18–22 timmar om dygnet.

Enligt forskning hjälper även eukalyptusträden koalorna att reglera värmen. Vid värmeböljor är trädens stammar svalare än luften och koalorna kramar om trädstammarna och trycker magarna mot dem för att svalka sig.

Innan européerna kom till Australien fanns det miljontals koalor. En hård pälsjakt utrotade dem nästan innan jakten förbjöds 1927. Därefter växte beståndet sakta. Men de senaste 20 åren har antalet djur åter sjunkit dramatiskt.

I det vilda kan djuret bli 15–20 år.

Varje år dör uppskattningsvis 4 000 koalor i bilolyckor och av hundattacker, enligt lobbyorganisationen Australian Koala Foundation. Stora skogsbränder drabbar även koalorna hårt, liksom skogsavverkning.

Enligt koalasjukhuset i Port Macquarie är dödligheten omkring 70 procent för koalor som skadas i trafiken eller attackeras av hundar. Men det största hotet mot koalorna är den sexuellt överförbara sjukdomen klamydia. Och spridningen av klamydia har förvärrats av att koalorna blivit av med boendemiljöer och numera samlas på mindre ytor.

Men koalan är inte bara en gullig nationalsymbol, den bidrar även till inkomster till landet.

Koalan bidrar med omkring 55 miljoner dollar (345 miljoner kronor) till Port Macquaries ekonomi varje år när vi kan ta emot internationella besökare. Den är en viktig del av Australiens turismnäring liksom en del av vårt arv och djurliv, säger Sue Ashton vid koalasjukhuset i Port Macquarie.

Koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust har funnits sedan 1973.

Källor: Port Macquarie Koala Hospital, National Geographic, WWF, Australian Koala Foundation

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.