Annons
Nyheter

Avkylning på bomarknaden – "semesterläge"

Färre affärer och små prisrörelser överlag. Den heta julimånaden innebar en svalare svensk bostadsmarknad. Men statistiken bör tas med en nypa salt, enligt en mäklarchef.
Ekonomi • Publicerad 10 augusti 2021
Det råder sommarstiltje på bostadsmarknaden. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Jag tycker att man ska vara lite försiktig med att dra stora växlar på det här, jag tror att vi ska vänta, säger Liza Nyberg, vd för mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling.

– I september–oktober kommer vi att få se vart priserna är på väg, fortsätter hon.

Annons

I juli var priserna på bostadsrätter oförändrade i genomsnitt, jämfört med månaden före. Villapriserna ökade en aning – men bara utanför storstäderna, enligt Svensk Mäklarstatistik.

"Välbehövligt"

Samtidigt har aktiviteten på bostadsmarknaden sjunkit betydligt. Under månaden såldes 11 300 bostäder, en minskning med nio procent jämfört med samma månad i fjol. Björn Wellhagen, vd för branschorganisationen Mäklarsamfundet, beskriver det som att marknaden har gått in i "semesterläge".

"Att villapriserna var oförändrade i Stockholm, Göteborg och Malmö var välbehövligt efter många månader av stigande priser", säger han i en skriftlig kommentar.

Längre avstånd

Men utanför storstäderna blev alltså villorna dyrare, vilket gav en total ökning av villapriserna på en procent jämfört med juni. En bidragande orsak kan vara att folk som jobbar i storstadsområdena nu accepterar längre pendlingsavstånd jämfört med före coronapandemin.

– Det tycker jag är jättetydligt. Man är inte lika beroende av att bo nära sitt arbete som tidigare. Utan man ökar avståndet och kan då också få lite mer för pengarna, säger Liza Nyberg.

Hon tror på en något svalare bostadsmarknad, jämfört med tidigare under pandemin, även framöver:

– Jag ser inte framför mig ett kraftigt fall, men vi får en lugnare marknad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons