Annons

Avmagrad Navalnyj fick akut vård

Ryssland • Publicerad 11 april 2023
Regimkritikern Aleksej Navalnyj, här på en videoskärm i oktober i fjol. Arkivbild.
Regimkritikern Aleksej Navalnyj, här på en videoskärm i oktober i fjol. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP-TT

Den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har rasat i vikt och fått akut vård i fängslet. Det uppger hans advokat Vadim Kobzev på Twitter.

Navalnyj satt 15 dagar i isoleringscell eller "straffcell" och släpptes i fredags, varpå ambulanspersonal kallades till hans cell.

Annons

Han "lider av en okänd sjukdom som ingen behandlar", skriver Kobzev och uppger att Navalnyj tappat åtta kilo i vikt på 15 dagar. Advokaten uppger att medicin regimkritikerns mor skickat till fängelset har kommit i retur.

Navalnyj tillbringade påsken i en vanlig cell innan han på måndagen åter placerades i straffcell, vilket han regelbundet straffas med.

Nu 46-årige Navalnyj, en av Putins främsta politiska motståndare, dömdes i mars i fjol till 9 års fängelse för ungefär grovt bedrägeri, vilket han även året innan dömts för, då till 2,5 år.

Han har suttit fängslad sedan i januari 2021, då han greps efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland på grund av en giftattack som han, hans anhängare och stora delar av västvärlden anklagar Kreml för.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons