Annons
Nyheter

Miljardärens dröm blev sann – nådde rymden

Den brittiske miljardären Richard Bransons rymddröm har uppfyllts, efter åratals väntan. En vecka före hans 71-årsdag lyfte farkosten VSS Unity från basen i New Mexico och nådde atmosfärens yttre gräns, för att odramatiskt återvända till jorden efter några minuter.
Rymden • Publicerad 11 juli 2021
Virgin Galactics grundare Richard Branson, med besättningsmedlemmen Sirisha Bandla på axlarna, firar triumfen efter att ha landat i New Mexico.
Virgin Galactics grundare Richard Branson, med besättningsmedlemmen Sirisha Bandla på axlarna, firar triumfen efter att ha landat i New Mexico.Foto: Andres Leighton/AP/TT
Moderplanet som bär rymdfarkosten VSS Unity lyfter från Spaceport America, nära staden Truth or Consequences i amerikanska New Mexico.
Moderplanet som bär rymdfarkosten VSS Unity lyfter från Spaceport America, nära staden Truth or Consequences i amerikanska New Mexico.Foto: Andres Leighton/AP/TT
Virgin Galactics grundare Richard Branson, tredje personen från höger, poserar för en pressbild med sin besättning.
Virgin Galactics grundare Richard Branson, tredje personen från höger, poserar för en pressbild med sin besättning.Foto: Virgin Galactic/AP/TT

Det massiva moderplanet med företaget Virgin Galactics rymdfarkost VSS Unity lyfte från rymdbasen Spaceport America på söndagen, något försenad. Ombord fanns miljardären Richard Branson och fem andra personer.

När moderplanet nått runt 15 kilometers höjd släpptes VSS Unity loss. Rymdfarkosten nådde därefter för egen maskin runt 85 kilometers höjd – några kilometer bortom gränsen där rymden tar vid. Efter att raketmotorerna stängts av kunde besättningen koppla loss sig och sväva fritt under några minuter.

Annons

Drygt en timme efter avfärd var farkosten tillbaka på rymdbasen, utan några incidenter. Branson kallar resan för sitt livs upplevelse, rapporterar AFP.

– Gratulationer till hela vårt underbara team på Virgin Galactic för 17 års hårt, hårt arbete för att ta oss så här långt, sade Branson under en livesändning när rymdfarkosten gled tillbaka till basen.

Jungfruresa för rymdturism?

VSS Unitys avfärd var planerad till omkring klockan 9 (15 svensk tid) på söndagen, men med hänvisning till nattens väder flyttades avresan fram. Strax efter klockan 16.40 lyfte Branson och de övriga i besättningen.

Det var fjärde gången som rymdturismföretaget gjorde en bemannad provflygning med VSS Unity. Men det var första gången som resan gjordes med full besättning: Branson, två piloter och tre passagerare.

Förhoppningen är att resan ska bli startskottet för en ny era av kommersiell turism i rymden. Virgin Galactic hoppas inleda reguljära resor för dyrt betalande rymdfantaster nästa år och över 600 personer ska redan ha bokat en biljett.

– Bransons farkost är mycket originell, säger Sven Grahn, senior rymdforskare vid KTH, till TT.

– Jag har träffat Branson i några minuter på hans klubb i New York. Hans framtoning är försynt och stillsam, han gör inget miljardärsintryck direkt. Men han har drömt länge om rymden.

Rymdkapplöpning

Bransons rymdfärd kom nio dagar före rivalen Jeff Bezos. Amazongrundaren planerar att åka med på sitt företag Blue Origins första bemannade suborbitala resa den 20 juli.

Virgin Galactic, Blue Origin och Elon Musks företag Space X löper i kapp för att etablera sig inom rymdturism. Men Branson menar att det inte alls är en tävling mellan honom och Bezos om att komma först.

– Jag önskar honom allt gott. Jag ser fram emot att prata med honom om hans resa när han kommer tillbaka, säger Branson till nyhetsbyrån Reuters.

Fakta: Tre miljardärer som siktar mot rymden

1. Richard Branson, entreprenör och grundare av Virgin Galactic. Den brittiske miljardären gav sig in i rymdbranschen 2004, då han startade Virgin Galactic med ambitionen att bli först med att skicka en turist till rymden.

Rymdfärden den 11 juli var den 22:a testflygningen för farkosten VSS Unity och Virgin Galactics fjärde bemannade rymdfärd. Men det var första gången med full besättning. Två ytterligare testflygningar är planerade innan företaget beräknar inleda sina kommersiella rymdresor år 2022.

2. Jeff Bezos, grundare av nätjätten Amazon och världens rikaste man. Amerikanen var först ut att kasta sig in i den kommersiella rymdindustrin när han år 2000 startade företaget Blue Origin i förhoppning om att kunna erbjuda turister resor i tyngdlöshet.

Över ett dussin obemannade testflygningar har gjorts, men den 20 juli är det första gången som det är tänkt att New Shepard ska lämna atmosfären med människor ombord. Resan kommer att vara i runt elva minuter.

3. Elon Musk, medgrundare av betaltjänsten Paypal och vd för Tesla. Startade företaget Space X 2002 och har lyckats nå långt ut i rymden. Hans företag har skjutit upp mängder av raketer och blev första privata bolag att skicka en farkost till den internationella rymdstationen ISS – och har även transporterat astronauter dit.

Musk har siktet inställt på att skicka upp turister i omloppsbana, en resa som skulle kosta flera miljoner dollar. Space X siktar också mot bemannade resor till månen och Mars om bara några år. Musk har beskrivit det som en dröm att etablera en mänsklig koloni på Mars.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons