Annons

Libyens krigsherre fördröjer vapenvileavtal

Libyens stridande parter kan vara nära ett avtal om vapenvila. Men krigsherren Khalifa Haftar vill ännu inte skriva under.
Libyen • Publicerad 13 januari 2020
Fayez al-Sarraj, ledare för Libyens Tripoliregering GNA. Bild tagen vid ett besök hos Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Rom i helgen.
Fayez al-Sarraj, ledare för Libyens Tripoliregering GNA. Bild tagen vid ett besök hos Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Rom i helgen.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Fayez al-Sarraj, ledare för Libyens FN-erkända styre GNA, och hans motpart, Khalifa Haftar som kontrollerar stora delar av Libyen, har fört indirekta förhandlingar under överinseende av ryska och turkiska representanter. Mötena i Moskva har utmynnat i "framsteg" om en vapenvila.

Men krigsherre Haftar fördröjer undertecknandet av ett dokument om vapenvila, uppger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt AFP. Den turkiske kollegan Mevlüt Cavusoglu säger att Haftar vill ha en tidsfrist till tisdagsmorgonen för att avgöra om han ska skriva under fördraget.

Annons

Parterna har i ett fördragsutkast dock kommit överens om att ta steg för att stabilisera läget i Tripoli och andra städer, rapporterar ryska medier.

– Jag uppmanar alla libyer att lämna det förflutna bakom sig, ta avstånd från splittringen och sluta upp för stabilitet och fred, sade al-Sarraj i ett tv-tal inför förhandlingarna.

Ett eldupphör trädde i kraft redan under helgen, efter påtryckningar från Rysslands och Turkiets presidenter, Vladimir Putin respektive Recep Tayyip Erdogan. Men det kommer uppgifter om att båda sidor redan har brutit mot det.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons