Nyheter

Avtala bort karensdagen dyrast för LO-grupper

Om LO vill avskaffa karensdagen permanent får facket söka förhandlingar med arbetsgivarna, är regeringens utgångspunkt.
Ekonomi/Politik • Publicerad 10 juni 2021
LO-ordföranden Susanna Gideonsson kritiserar regeringen. Arkivbild.
LO-ordföranden Susanna Gideonsson kritiserar regeringen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

När pandemin slog till togs karensavdraget bort – människor skulle inte drabbas ekonomiskt för att de tvingades vara hemma för befarad covidsmitta, något som speciellt skulle ha drabbat LO-medlemmar som i betydligt mindre utsträckning kan jobba hemma.

Beskedet från socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är att karensavdraget kommer tillbaka när pandemin klingar av. Och om facken vill slåss för frågan får de lösa den i avtal med arbetsgivarna.

Dyrare för LO-grupper

Det upprör LO-ordföranden Susanna Gideonsson.

– Karensavdraget ska bort.

Men Shekarabi har inte tänkt igenom konsekvenserna, menar hon.

– Allt som avtalas bort tas av löneutrymmet.

Det blir alldeles för dyrt, speciellt för dem som tjänar sämst, anser hon. LO:s medlemmar kan som regel inte jobba hemma, det har tjänstemännen stått för i pandemin.

– Det blir därför mycket dyrare för LO-grupper att förhandla bort det. Där har man inte tänkt på jämlikheten fullt ut, tvärtom, ska man lösa det här med en förhandlingslösning ökar man ojämlikheten än mer, säger Gideonsson.

Politik för vanligt folk

Och andra sjukdomar lär bestå, även om och när covid-19 ebbar ut.

– Då ska vi alltså tillbaka till jobbet med vinterkräksjuka och vanlig säsongsinfluensa, är det vad vi vill? säger Gideonsson.

LO driver, tillsammans med bland andra TCO, även att a-kassans tillfälliga förbättringar i pandemin ska permanentas.

– Den svenska modellen håller på att urholkas, säger hon.

LO:s kritik av moderpartiet Socialdemokraternas politik kan också ses i spåren av att LO-medlemmarnas sympatier för S har minskat relativt kraftigt, enligt Statistiska centralbyråns återkommande mätningar, senast i tisdags.

– För man en politik som gynnar vanligt folk, då kommer också vanligt folk tillbaka till S, säger Susanna Gideonsson.

Fakta: Karensavdraget

Normalt gäller att den som är sjuk och hemma från jobbet får avdrag på lönen, ett karensavdrag, i normalfallet blir det alltså ingen lön första sjukdagen.

I pandemins inledningsskede slopades karensavdraget tillfälligt för att människor inte skulle gå till jobbet av ekonomiska skäl och därmed riskera ökad smittspridning av covid-19. Det har skett genom att Försäkringskassan betalar 810 kronor före skatt i ersättning för det karensavdrag som arbetsgivaren har gjort på din lön.

Det tillfälliga avskaffandet av karensavdraget tas bort den 30 juni, enligt det senaste beskedet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.