Annons
Nyheter

Avväpningsförsök i Sydsudan lämnar 127 döda

Sydsudan • Publicerad 12 augusti 2020
Sydsudan har efter år av inbördeskrig ett stort antal vapen i omlopp, vapnen används oftast för att försvara sig mot boskapsstölder. Arkivbild.
Sydsudan har efter år av inbördeskrig ett stort antal vapen i omlopp, vapnen används oftast för att försvara sig mot boskapsstölder. Arkivbild.Foto: Sam Mednick/AP/TT

Sammandrabbningar mellan soldater och civila i centrala Sydsudan har kostat 127 människor livet, uppger en talesperson för landets armé.

Våldsamheterna utbröt under en militär operation i staden Tonj under lördagen – enligt en talesperson från armén rörde det sig om en insats för att konfiskera illegala eldvapen från boende i staden. En grupp ungdomar ska ha svarat med våld när avväpningsförsöken kom till de centrala delarna av staden.

Annons

45 av de döda tillhörde armén och 82 var civila, ytterligare 32 soldater skadades under sammandrabbningarna. Två soldater uppges vara frihetsberövade misstänkta för att "ha provocerat fram sammandrabbningarna".

Sydsudan, som blev självständigt så sent som 2011, har ännu ett stort antal vapen i omlopp efter decennier av krig och konflikter i området. Vapnen används oftast för att försvara sig mot boskapsstölder.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons