Annons
Nyheter

Båda förlorade jobben: "Man får inte ge upp"

Det skulle bli deras år. Båda hade äntligen hittat jobb och dottern skulle snart börja i förskolan.
Men på en dag vändes livet upp och ned för Bisher Hanineh och Reham Shikho.
Coronaviruset • Publicerad 6 april 2020
Bisher Hanineh och hans fru Reham Shikho har båda blivit av med jobbet under coronakrisen.
Bisher Hanineh och hans fru Reham Shikho har båda blivit av med jobbet under coronakrisen.Foto: Jessica Gow/TT

Bisher Hanineh, 27, jobbade på ett städföretag som hade hotell som sina största kunder. Han hade jobbat på företaget i fem månader och hunnit bli arbetsledare, fått egen arbetsbil och var precis på väg att få en fast anställning.

– När man är ny på ett jobb kämpar man och gör sitt bästa för att kunna jobbet så bra som möjligt. Jag hade samlat erfarenhet i fem månader, kunde jobbet bra och var redo att ge allt, säger Bisher Hanineh.

Annons

Men på grund av coronakrisen stod företaget plötsligt utan arbetsuppgifter och Bisher fick sluta på dagen.

– Jag fick bara ett papper att skriva under där det stod att min anställning skulle upphöra och jag fick sluta på en gång. Hela den här situationen känns orättvis på något sätt.

Skulle skriva kontrakt

Samtidigt skulle hans fru Reham Shikho, 26, börja sitt nya jobb på ett hotell och var just på väg att skriva på kontraktet när rekryteringen avbröts.

– Hon hade precis träffat arbetsgivaren och sista steget var att hon skulle skriva kontrakt. Hon hade precis lärt sig svenska, var redo att komma in i samhället och såg fram emot att få ett bra jobb.

Hemma hos Bisher och Reham finns dessutom dottern på två och ett halvt år.

– Man börjar tänka på hur det ska bli med ekonomin och framtiden. Vi hade planerat att 2020 skulle bli vårat år, där vi båda skulle ha jobb och se vår dotter växa upp och börja gå i förskolan. Men på en dag vändes livet upp och ner, säger Bisher Hanineh.

Det är också svårt att hitta ett nytt jobb när färre arbetsgivare vill anställa på under den rådande krisen, fortsätter han.

– Varje dag vaknar vi klockan sju på morgonen och vill bara gå och jobba. Men vi kan inte göra någonting, bara dela ut vårt cv och hoppas för att ha en chans att kunna försörja oss.

Många drabbade

Jobbet på städföretaget hade Bisher fått med hjälp av Jobbentrén, ett företag som hjälper arbetsgivare att anställa nyanlända.

Sedan företaget startades 2016 har företaget hjälpt 130 personer in på arbetsmarknaden, och före coronakrisen var 80 procent av anställningarna tillsvidare.

Annons

Men på bara några dagar har 20 av de nyanlända som anställts via Jobbentrén blivit av med sina jobb. Flera andra har tvingats gå ner i procent och nästan alla planerade rekryteringar har ställts in.

– I tider av kris är det alltid de människor som redan har minst som drabbas hårdast. Det är en insikt vi tvingats till alldeles för många gånger på sistone, säger Ville Stjernström, coachningsansvarig på Jobbentrén.

Blivit varslad förut

Bisher kom till Sverige som flykting för fyra år sedan. I hemlandet Syrien studerade han till civilingenjör men fick avbryta studierna när inbördeskriget bröt ut.

Sitt första jobb i Sverige fick han på Arbetsförmedlingen där han jobbade under tre års tid, först som assistent och sedan som handläggare. Men i fjol när myndigheten varslade tusentals anställda blev han uppsagd.

Det känns därför extra tufft att ha blivit av med jobbet på nytt, säger han.

– Efter att man har kämpat i fyra år orkar man nästan inte börja om igen. Man vet aldrig hur länge det här varar, om det bara är en paus eller om livet stannar. Men man får inte ge upp, säger Bisher Hanineh.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons