GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bältrosvaccin kan ingå i vaccinationsprogram

Vård • Publicerad 30 juli 2021
Folkhälsomyndigheten vill utreda om Shingrix kan tas med i det statliga vaccinationsprogrammet. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten vill utreda om Shingrix kan tas med i det statliga vaccinationsprogrammet. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Folkhälsomyndigheten vill utreda om Shingrix, ett nytt vaccin mot bältros, kan tas med i det statliga vaccinationsprogrammet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Ett nytt vaccin mot bältros finns nu och det gör att vi har möjlighet att inkludera det i en uppdaterad utredning, säger Sören Andersson, chef för vaccinationsprogrammet vid FHM, som tycker det vore värdefullt att kunna erbjuda det i vaccinationsprogrammet så att det blir subventionerat eller kostnadsfritt.

Shingrix har en effektivitet på 90 procent, att jämföra med det tidigare vaccinet som bara är 50 procent effektivt. Det är dock dyrt – för två doser får man betala 5 000 kronor.

Enligt Folkhälsomyndigheten drabbas 30 000 personer årligen av bältros och en fjärdedel av befolkningen drabbas någon gång i livet, vanligtvis efter 50. Vid bältros bildas blåsor på huden som kan vara mycket smärtsamma.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.