Banksytavla klubbades för 120 miljoner

Ett konstverk av den världsberömde gatukonstnären Banksy har sålts till en anonym köpare för 9,9 miljoner brittiska pund, strax över 120 miljoner svenska kronor, på auktionshuset Sotheby's i London.
Konst • Publicerad 4 oktober 2019
Banksys "Devolved Parliament" har sålts för över 120 miljoner kronor på Sotheby's i London.
Banksys "Devolved Parliament" har sålts för över 120 miljoner kronor på Sotheby's i London.Foto: Jonathan Brady/AP/TT

Tavlan "Devolved Parliament", som föreställer det brittiska underhuset fyllt med schimpanser, blir därmed det dyraste verket som sålts hittills från den hemlighetsfulle konstnären.

"Oavsett var du står i debatten om Brexit är det ingen tvekan om att det här verket är mer relevant nu än någonsin tidigare", sade en representant för Sotheby's till The Guardian, dagarna innan auktionen.

Summan blev betydligt högre än det förväntade slutpriset på 1,5 miljoner pund, motsvarande ungefär 18 miljoner kronor, som experter räknat med.

"Rekordpris för en Banksytavla sattes på en auktion i kväll. Synd att jag inte fortfarande ägde den", skrev Banksy i ett inlägg på Instagram efter att auktionen avslutats.

Auktionen hölls i det rum där Banksy förra året chockade en hel konstvärld genom att låta sitt eget verk "Girl with balloon" sänkas ned i en dokumentförstörare ögonblicket efter att det sålts för närmare 12 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.