Annons
Nyheter

Barn döda i ebola – Uganda stänger skolorna

Uganda • Publicerad 8 november 2022
En bår som används för misstänkta ebolaoffer bärs tillbaka till en ambulans efter att ha tvättats i staden Kassanda i Uganda. Arkivbild.
En bår som används för misstänkta ebolaoffer bärs tillbaka till en ambulans efter att ha tvättats i staden Kassanda i Uganda. Arkivbild.Foto: Hajarah Nalwadda/AP/TT

Uganda kommer att stänga skolor i hela landet efter att 23 ebolafall har bekräftats bland skolelever. Åtta av dem har avlidit, enligt utbildningsminister Janet Museveni.

Fall har konstaterats i fem skolor i huvudstaden Kampala, och även i granndistrikten Wakiso och Mubende, där utbrottet började.

Annons

Den 25 november ska skolor med barn upp till 14 års ålder stängas, två veckor innan terminen var tänkt att avslutas.

– Att stänga skolor tidigt kommer att minska koncentrerade områden där barn är i daglig nära kontakt med andra barn, lärare och annan personal som potentiellt kan sprida viruset, säger Janet Museveni, som förutom utbildningsminister även är hustru till president Yoweri Museveni.

I lördags förlängdes en tre veckor lång nedstängning i distrikten Mubende och Kassanda. Enligt officiella siffror från i söndags har sammanlagt 53 människor avlidit av ebola i det här utbrottet där 135 människor har konstaterats smittade.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons