Barn fick inte hjälp – Ivo kritiserar kommun

Vård • Publicerad 7 oktober 2019
Ivo kritiserar Hedemora kommun sedan orosanmälningar lagts på hög. Arkivbild.
Ivo kritiserar Hedemora kommun sedan orosanmälningar lagts på hög. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar Hedemora kommun sedan kommunen låtit orosanmälningar ligga, rapporterar i Sveriges Radio. Sammanlagt handlar det om 23 barn och 13 anmälningar eller ärenden de senaste två och ett halvt åren.

För 13 barn riktar Ivo kritik mot Hedemora och för tio har tillsynsmyndigheten inlett granskningar för att barn riskerat att fara illa.

– De brister vi såg är allvarliga eftersom det skulle innebära att barn inte får det skydd och stöd som de är i behov av, säger Ida Nordqvist, inspektör vid Ivo, till radion.

– Vi såg också att utredningar inte alltid hade gjorts skyndsamt och att det inte gjorts bedömningar där barn skulle riskerar ytterligare våld eller bevittna våld.

Lena Abrahamsson, enhetschef vid Hedemora kommun, erkänner att man gjort fel när barn inte fått hjälp eller fått vänta på hjälp.

– Det kan bero på en stressig arbetssituation. Det kan bero på otydligheter i anmälan. Det kan bero på okunskap hos handläggare, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.