Annons
Nyheter

Barn med cancer ska få skräddarsydd behandling

Vetenskap • Publicerad 15 april 2021
Med hjälp av dna-analyser ska barncancerpatienter kunna få behandling anpassad efter just deras speciella cancerform. Arkivbild.
Med hjälp av dna-analyser ska barncancerpatienter kunna få behandling anpassad efter just deras speciella cancerform. Arkivbild.Foto: NTB scanpix / TT

Varje år drabbas över 300 barn i Sverige av cancer. I år startar ett projekt där alla drabbade ska erbjudas analyser av hela sin arvsmassa – inte bara cancertumören – i hopp om att kunna ge skräddarsydda behandlingar, rapporterar Vetenskapsradion.

– Det syftar till att i kliniken införa en helt ny teknik som vi tror faktiskt kan revolutionera framtiden för barncancerpatienter, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, till radion.

Annons

Även om det finns en stor osäkerhet kring projektet, finns förhoppningar om att kunna utveckla nya läkemedel till en liten del av patienterna, mot just deras specifika cancerform.

– Man kan på ett bättre sätt ringa in risken för återfall och behov av speciell behandling, säger projektets samordnare David Gisselsson Nord, professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons