Annons
Nyheter

Barn på volleybollresa saknas efter skalv

Fler än 20 barn från norra Cypern och några av deras föräldrar och lärare hade åkt på en skolresa till Turkiet för att delta i en volleybollturnering.
Nu befaras nästan alla vara begravda under rasmassorna efter veckans förödande jordskalv.
Turkiet • Publicerad 9 februari 2023
En räddningsinsats i turkiska Adiyaman där man letar efter människor som saknas. Bild från i onsdags, i närheten av platsen där barnen är försvunna.
En räddningsinsats i turkiska Adiyaman där man letar efter människor som saknas. Bild från i onsdags, i närheten av platsen där barnen är försvunna.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Staden som sällskapet reste till drabbades hårt av jordskalven – och där gruppens hotell en gång stod finns nu bara en flaggstång kvar.

På platsen ropar räddningsarbetare barnens namn in mot ruinerna, i hopp om att någon kommer att svara.

Annons

– Jag har aldrig sett något liknande, en sådan förstörelse, säger Ilhami Bilgen, vars bror Hasan var en del av volleybollaget.

Hotellet som gruppen bodde på ligger längst huvudgatan i Adiyaman och har helt jämnats med marken. Tiotals byggnader i närheten har gått samma öde till mötes. Delar av bussen som barnen rest i sticker fram ur rasmassorna, där parkeringen en gång var.

Över 19 000 döda

Ilhami Bilgen tittar mot högen av betongfundament och stora tegelstenar där han hoppas att hitta sin bror. Rasmassorna är för tunga att lyfta för hand, men Bilgen vägrar fortfarande att tro att hans bror är död.

– Det är en hålighet där borta. Barnen kan ha krupit in i den, säger han.

– Vi har inte gett upp hoppet än.

Dödssiffran från skalven i Turkiet och Syrien har passerat 19 000, och varje dag sedan naturkatastrofen inträffade i måndags har antalet gått upp med tusentals. Tragedin har gjort att båda länderna drabbats av chock, sorg och djupt nationellt trauma.

Några vuxna räddade

Det cypriotiska sällskapet bestod av 24 elever, mellan elva till 14 år gamla, tio föräldrar, fyra lärare och en tränare. En lärare och tre föräldrar räddades när det första skalvet inträffade. Två lärares kroppar togs om hand sent på onsdagen.

– 33 människor är fortfarande instängda, säger Nazim Cavusoglu, utbildningsminister i den turkcyptriotiska utbrytarregion av Cypern som bara erkänns av Turkiet.

Presidenten från det internationellt erkända Cypern, Nicos Anastasiades, vars relationer till utbrytarregionens regering är mycket ansträngda, uttrycker sitt stöd för de drabbade på Twitter.

"Vi upprepar att vi är redo att bidra och erbjuda vår hjälp till de humanitära-, räddnings- och återhämtningsinsatserna som just nu pågår", skriver Anastasiades.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons