Annons

Barnier hoppas ännu på ordnad brexit

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier är på besök i Stockholm inför ännu en späckad brexitvecka.
Han har inte gett upp hoppet om att Storbritannien kan lämna EU under ordnade former, men bollen ligger hos britterna.
Brexit • Publicerad 4 april 2019
EUs brexitförhandlare Michel Barnier träffade statsminister Stefan Löfven, EU-minister Hans Dahlgren och riksdagsledamöter inför nästa veckas extra EU-toppmöte om brexit.
EUs brexitförhandlare Michel Barnier träffade statsminister Stefan Löfven, EU-minister Hans Dahlgren och riksdagsledamöter inför nästa veckas extra EU-toppmöte om brexit.Foto: Claudio Bresciani / TT

– Vi väntar och hoppas på ett positivt resultat av förhandlingarna mellan Theresa May och oppositionen, säger Michel Barnier.

– Svaret finns i London, inte i Stockholm eller Bryssel.

Annons

Tidigare har Michel Barnier låtit mer pessimistisk. Efter att premiärminister Theresa May misslyckats med att få stöd för sitt utträdesavtal med EU och det brittiska parlamentet röstat nej till alla alternativ som lagts fram så konstaterade Barnier att det mest troliga är en hård brexit, att Storbritannien lämnar utan avtal.

Mer hoppfull

Det säger han inte nu, utan hänvisar till de samtal som pågår i London mellan Theresa May och Labourledaren Jeremy Corbyn. I parlamentet arbetas det också på att få stöd för ett förslag som skulle tvinga Theresa May att begära mer tid för brexit när hon träffar de andra 27 EU-ledarna på ett extrainsatt EU-toppmöte nästa onsdag.

– Vi följer vad som händer i London. Den brittiska premiärministern måste tala om vad hon vill, säger Barnier, som också påpekar att det inte är han som avgör hur lång förlängning det kan bli tal om – det är upp till EU-ledarna att besluta.

Mer tid

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker var dock mycket tydlig på onsdagen om att EU inte tänker gå med på en kortare förlängning, om inte utträdesavtalet godkänts senast den 12 april.

Vill Theresa May undvika att Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal då så måste hon be om en längre förlängning. Det i sin tur innebär att Storbritannien måste delta i valet till Europaparlamentet i slutet av maj.

Michel Barnier träffar statsminister Stefan Löfven (S), EU-minister Hans Dahlgren (S) och riksdagens talman Andreas Norlén under sitt besök i Stockholm.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons