Annons
Nyheter

Över tusen utländska bärplockare vaccineras

Nära 800 gästarbetande bärplockare ska erbjudas vaccin mot covid-19 i Jämtland och Härjedalen de kommande veckorna.
Redan i måndags vaccinerade Region Västernorrland lika många thailändska bärplockare i Härnösand.
Coronaviruset • Publicerad 18 augusti 2021
Gästarbetande bärplockare ska erbjudas vaccin mot covid-19 i Jämtland och Härjedalen. ArkivbildFoto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Under sommaren har klustersmittor som brutit ut bland utländska bärplockare varit ett stort problem i Norrland och på flera håll erbjuds gästarbetarna nu vaccin mot covid-19.

De första doserna i Region Jämtland Härjedalen gavs under tisdagen, rapporterar Länstidningen Östersund. De närmsta veckorna ska mellan 700 och 800 bärplockare erbjudas vaccin, bedömer regionen.

Annons

– Det är synnerligen logiskt att göra det här. Alla vinner på att de här individerna ingår i vår vaccinationsplan, säger Urban Tirén, vikarierande vaccinationssamordnare i regionen, till tidningen.

I Västernorrland har en riktad vaccinkampanj mot gruppen redan genomförts. Mellan 750 och 800 thailändska bärplockare som arbetar runt om i regionen vaccinerades i måndags i Härnösand, uppger Region Västernorrland.

Så gott som alla fick sin andra dos vaccin, då de vaccinerades med den första dosen innan de lämnade Thailand.

– Vi fick en uppmaning från regeringsnivå via SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) att vi skulle titta över vaccination av den här gruppen för att undvika smittspridning i grupperingarna, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Västernorrland, till Allehanda.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons